Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Dierenwelzijn /

Ingrepen bij dieren uit het ingrepenbesluit

  • Dierenwelzijn
    • Berengeur
    • Huisvesting
    • Ingrepen
    • Transport
    • Verzorging

Voor de diergezondheid, de voedselveiligheid of het welzijn van dieren is het soms nodig om handelingen bij de dieren uit te voeren, zoals het vijlen van scherpe tandjes of het aanbrengen van identificatienummers.

Veehouders laten ingrepen bij dieren het liefst achterwege. Het eventueel onthoornen, couperen van staarten en bijvijlen van tanden wordt desondanks uitgevoerd, omdat het achterwege laten ernstiger gevolgen kan hebben dan het uitvoeren ervan. Risico’s voor mens en dier en het ongemak voor de dieren worden daarbij afgewogen. De Nederlandse veehouderij onderzoekt oplossingen in de bedrijfsvoering, in fokkerijprogramma’s en huisvestingssystemen.
In de wet is vastgelegd welke ingrepen en handelingen mogen worden uitgevoerd.

Couperen

Het couperen van staarten bij schapen en biggen heeft diverse redenen. Varkens hebben de neiging alles in hun omgeving te onderzoeken. Door verveling of irritatie wordt makkelijk ‘even’ aan de staart van een ander varken ‘geknabbeld’. Daarbij kan een wondje met wat bloed ontstaan. De bijter gaat vaak door met bijten.

De schade door staartbijten kan fors zijn. Wondjes kunnen ontsteken met pijnlijke gevolgen voor het dier. De varkenshouder wil de kans hierop graag vermijden en coupeert vaak het uiteinde van het staartje met een elektrische coupeerder die het wondje snel dichtschroeit. Couperen moet binnen 4 dagen na de geboorte zijn uitgevoerd en is niet zonder (na)pijn. Voor de varkens blijft het nog een tijdje na de behandeling een gevoelige plek.

Staartbijten is niet aan één oorzaak toe te wijzen. Voeding, stalklimaat, type huisvesting en genetische aanleg spelen een rol. Staartbijten komt voor in de gangbare, maar ook in de biologische varkenshouderij. Ondernemers helpen staartbijten te voorkomen door afleidingsmateriaal en stro, door het hanteren van stabiele groepen, een goed stalklimaat zonder tocht en een goede uitgebalanceerde voeding.

In 1996 is in het Ingrepenbesluit het routinematig couperen van staarten bij varkens verboden, tenzij de kans op het staartbijten bij ongecoupeerde dieren te groot is. Dit is vastgesteld in de Europese richtlijn (Richtlijn 2001/93/EG). In de praktijk blijkt dat stoppen met couperen veel problemen voor de varkens oplevert waardoor dierenartsen en varkenshouders vaak toch overgaan op het couperen. De WUR doet praktijkstudies om oplossingen te helpen vinden voor deze ingreep.

Sinds 2008 is couperen van staarten bij schapen verboden als standaard handeling. Bij schapen werd de staart gecoupeerd om de huidmadenziekte Myasis te voorkomen. De ziekte ontstaat onder andere doordat aan de wol van de staart vuil blijft hangen. Het hangt van het ras af of dit een probleem oplevert. Drie Britse rassen zijn gevoeliger voor Myasis. Voor deze rassen geldt een ontheffing voor couperen. Om de staart te verwijderen, wordt een elastiek aangebracht waardoor de bloedtoevoer wordt afgesloten en de staart er na enkele dagen afvalt. Via fokkerijprogramma’s wordt geprobeerd bij deze rassen een kortere staart te krijgen.

Slijpen

Varken in stalBiggen hebben zeer scherpe hoektandjes. Bij grote tomen (koppels) of bij zeugen met een beperkte melkproductie, kunnen biggen verwondingen veroorzaken aan de uier en tepels van de zeug. Ook kunnen biggen elkaar verwonden bij rangordegevechten. Door de tandjes vlak te slijpen, kan dit worden verminderd. Alleen de scherpe puntjes worden geslepen. Dit veroorzaakt nauwelijks pijn of complicaties. De biggen krijgen door het oppakken wel last van enige stress. Het Ingrepenbesluit staat het slijpen van de tandjes toe tot een leeftijd van zeven dagen als het kan leiden tot schade bij andere dieren. Naar schatting gebeurt dit op de helft van de Nederlandse varkensbedrijven. Een hoge melkproductie door de zeug is de beste preventie om bijten door de kleine biggen te voorkomen. Het knippen van tandjes is sinds 2008 verboden.

Onthoornen

Kalfje in de weiRunderen zijn groepsdieren en hebben een sterke sociale rangorde. Die orde wordt mede bepaald door een gevecht met de hoorns. Vooral in situaties met beperkte ruimte om te vluchten (zoals in stallen) kan dit leiden tot ernstige verwondingen. Voor de runderen zijn grote hoorns lastig om bij de voerbakken te komen. Ook voor de veehouders vormen de hoorns een risico. Zo verwijderen dierenartsen bij jonge kalveren de groeipit van de hoorns. Dit mag tot een leeftijd van twee maanden. Onthoornen van toekomstige melkkoeien en fokstieren gebeurt onder een lichte narcose met aanvullend een plaatselijke verdoving. Op latere leeftijd is onthoornen moeilijker en gebeurt het alleen maar als het niet anders kan.

Identificatie

In de Nederlandse veehouderij heeft elk dier een identificatiebewijs. Van elk dier moet de geboortedatum en de herkomst bekend zijn. Zonder een individuele registratie mag een dier niet worden goedgekeurd voor het slachten en moet het vlees worden vernietigd. Per diersoort verschillen de identificatie-eisen. Elke diersoort heeft eigen methodes voor identificatie met per methode voor- en nadelen. Sommige dieren hebben een halsband met identificatie. Andere krijgen een meer permanente identificatie zoals een oormerk of een tatoeage. Per dier mogen maximaal twee herkenningen worden aangebracht.

Bij runderen zijn twee (gele) oormerken wettelijk verplicht (in elk oor één). Een brandmerk mag bijvoorbeeld niet meer worden aangebracht. Bij melkkoeien werken halsbanden met een nummer goed voor herkenning op afstand. Identificatie met halsbanden is een vrijwillige keus van de veehouder. De band heeft aan beide zijden van de nek een nummer waaraan de koe kan worden herkend, overigens niet makkelijk te zien.
Aan de halsband kan ook een zogenaamde transponder worden bevestigd. Hierdoor is automatisch elektronische herkenning mogelijk. Bijvoorbeeld tijdens het melken of bij de (kracht)voerbak. Runderen hebben geen ongemak van een halsband. Bij dieren in de groei moet de veehouder wel regelmatig de grootte van de halsband iets bijstellen. Varkens hebben een wettelijk verplicht oormerk voor Identificatie en Registratie. Voor het transport naar de slachterij krijgen ze een tweede oornummer als herkenningsteken. Bij varkens in de fokkerij zijn meer identificaties in gebruik. Het wettelijk verplichte oormerk voor Identificatie en Registratie (I&R) en het oormerk voor transport naar de slachterij. Daarnaast krijgen fokdieren een tatoeage.
Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een elektronische herkenningsmethode. Bij varkens zijn halsbanden nauwelijks mogelijk als herkenningsteken. Schapen krijgen soms een tatoeage in het oor en soms een halsband. Een halsband kan problemen geven met de dikke vacht of bij de groei van de nek.

Internationaal

In Nederland is in het Ingrepenbesluit vastgelegd welke handelingen bij dieren mogen worden verricht, door wie en wanneer. In Europa zijn basiswelzijnsregels vastgelegd in een richtlijn. In andere delen van de wereld is niet altijd bekend welke eisen en omstandigheden gelden.

Ontwikkelingen

In Nederland wordt voortdurend onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de ingrepen bij dieren te verminderen. Dat gebeurt onder meer door onderzoek naar alternatieve huisvesting en naar mogelijkheden om dieren anders in groepen in te delen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om een dier meer kans te bieden om uit te kunnen wijken bij een onderling gevecht om de rangorde in de groep. Bij het nemen van maatregelen moet altijd worden voorkomen, dat deze op een ander gebied tot nadelige (neven)effecten leidt.

Om staartbijten in de varkenshouderij te kunnen terugdringen is (2012) de Werkgroep Krulstaat in het leven geroepen. Hierin zitten varkenshouderij organisatie(s), de Dierenbescherming, dierenartsen, fokkerij, slachterijen, diervoerindustrie en de overheid. Onder begeleiding van de Wageningen Universiteit kijken ketenpartijen naar innovatieve, praktijkrijpe oplossingen voor vraagstukken rond de ingrepen. Met de ‘Verklaring van Dalfsen’ heeft de werkgroep (2013) een plan van aanpak gepresenteerd onder de titel ‘Varkens houden met een krul.’ De Raad voor de Dierenaangelegenheden (RDA) heeft een rapport ‘Grip op Ingrepen’ gepresenteerd.

Bronnen en links

  • Wageningen Universiteit
  • Artikel over myasis en het couperen van schapen
  • Fokkerij proberen staartlengte bij schapen te verkorten
  • Dierenwelzijnsweb
  • Voedingscentrum

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is een ligboxstal?
  • Wat is verschil tussen tartaargehakt en rundergehakt?
  • Hoe kan ik zonder oven een voorgegaarde rollade bereiden?
  • Mag vlees in de winkel met een THT-datum van diezelfde dag of de volgende nog worden verkocht?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}