Als mensen thuis zelf koken, is dat vaak gezonder dan buiten de deur eten. Daarbij maakt het weinig uit of dat laatste een fastfoodzaak is of een ander restaurant. Volgens een Amerikaans onderzoek (Universiteit van Illinois) krijg je buitenshuis gemiddeld zo’n 200 extra caloriën meer binnen dan met de gemiddelde thuismaaltijd, en bovendien meer zout en cholesterol (vetten).
De onderzoekers concludeerden, dat restaurantmaaltijden zelfs zwakker scoorden dan fastfoodzaken op het gebied van zout én cholesterol. Aan extra vetten krijgen de eters in beide soorten restaurants meer binnen dan wanneer ze thuis zouden koken en eten. Fastfoodmenu’s bevatten meer verzadigde vetten en suikers, en beduidend minder voedingsstoffen zoals vitamines A, D en C, vezels en magnesium.
Voor de studie analyseerden de onderzoekers de gegevens (periode 2003-2010) van ruim 18.000 volwassen Amerikanen over wat en hoe ze de voorafgaande 24 uur gegeten hadden. Ongeveer een derde bleek in die periode in een fastfood restaurant gegeten, een vijfde tot een kwart in een ander soort restaurant.
De onderzoeker adviseert mensen, die op gezondheid willen letten, om vooral thuis zelf je eigen eten klaar te maken en het buitenshuis eten zoveel mogelijk te vermijden.
Vlees.nl
Vlees.nl heeft algemene informatie: over goede voeding (gespecificeerd per bevolkingsgroep), en themadossiers over zouten of over vetten.
Daarnaast hebben wij 625 aardige vleesrecepten om thuis zelf te maken, waarij exact is aangegeven wat de voedingswaarde is.