In de supermarkt vind je steeds meer duurzame producten. Ook het aandeel vlees dat voorzien is van een duurzaam keurmerk blijft groeien. Varkensvlees is in de categorie vlees(waren) de absolute koploper: ruim 98% van het varkensvlees is voorzien van een duurzaamheidskeurmerk.
Dit blijkt uit de meest recente cijfers van IRI over duurzaam voedsel in de supermarkt. Voor de totale categorie vlees en vleeswaren was in 2019 bijna 40% voorzien van een duurzaamheidskeurmerk, een stijging van ruim 15% ten opzichte van 2018. De stijging is het sterkst in het varkensvlees, waarin bijna 100% van de producten in de supermarkt voorzien is van een keurmerk.
Figuur 1: Omzetaandeel keurmerken binnen productgroep (%) – Totaal Supermarkten – Full Year 2019 (IRI, 2020)
Duurzame keurmerken helpen om het product te kiezen dat het beste bij je past. De keurmerken die voor vlees zijn meegenomen in dit onderzoek zijn het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en het Bio keurmerk. Het Beter Leven keurmerk concentreert zich vooral op dierenwelzijn, het biologische keurmerk garandeert dat een product is geproduceerd volgens de Europese bio-verordening. De groei van het aantal producten met het Beter Leven Keurmerk is sterker dan met het biologische keurmerk.
Meer over dierenwelzijn en duurzaamheid lezen?
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn/
https://www.vlees.nl/themas/duurzaam-vee-vlees/
Bron: IRI