Pioniers laten zien dat sojateelt in Nederland mogelijk is. We zoeken nu vooral rassen die meer opbrengen en eerder rijpen’, dat zegt onderzoeker Timmer van de Wageningen Universiteit (WUR).
Nederlandse soja wordt nu vooral rechtstreeks afgezet naar producenten van levensmiddelen. ‘In dat marktsegment wordt meer voor de soja betaald, zodat het voor de telers interessant wordt.
Het vervangen van Zuid-Amerikaanse soja voor het veevoer door de nedersoja is volgens Timmer nog niet aan de orde. ‘We moeten realistisch blijven. Als je alle soja (sojaschroot) voor ons veevoer van Europese bodem wil halen, dan heb je het halve continent nodig.
Biologische veehouders mengen al ‘nedersoja’ door hun veevoer. Dat gebeurt volgens de onderzoeker mede omdat het gmo-vrij is, wat de biologische productie voorschrijft.’
Timmer denkt dat het Nederlandse klimaat een gezonde toekomst voor soja niet in de weg staat. ‘Ga maar na, ooit leek het niet mogelijk om mais te telen ten noorden van Frankrijk. En we hebben nu zelfs al wijnbouw in Nederland. Waarom dan geen rendabele sojateelt?