Boerenorganisatie LTO wil werk maken van het beter in de markt zetten van kwaliteitsvlees van Nederlands rundvee. De organisatie start een project om rundvlees van Nederlandse vleesveebedrijven te bevorderen bij kleinere supermarkten, slagers en ook cateringbedrijven.
Volgens vakgroepvoorzitter Moonen loopt de afzet van kwaliteitsrunderen uit eigen land nog vaak via het reguliere afzetcircuit. Dat levert gespecialiseerde houders van vleesvee (stieren, rassen) echter weinig meerwaarde op. In enkele regio’s wil de vakgroep het zo organiseren dat grotere aantallen dieren (van een andere kwaliteit dan van de oude melkkoeien) bij elkaar worden gebracht om beter te kunnen verwerken en verwaarden.
Twee kleinere supermarktketens verkopen al rundvlees dat uitsluitend van Nederlandse vleesveehouders komt. In mei verwacht Moonen nieuwe plannen aan potentiële afnemers te kunnen presenteren.
LTO wil met een aantal partners bovendien een kwaliteitslabel van rundvlees van Nederlands vleesvee ontwikkelen. Dat label moet officieel erkend worden door de Raad van Accreditatie.