Misinformatie
Het verspreiden van ondeugdelijke informatie over vee en vlees en de framing ervan is niet alleen een Nederlands, maar letterlijk en figuurlijk een grensoverschrijdend maatschappelijk probleem. Het zet consumenten volledig op het verkeerde been.
Op de website Meatthefacts delen Europese sectororganisaties feitelijke gegevens en onderzoek om ook de andere kant van het verhaal te belichten. Meest recent zijn de gegevens over het waterverbruik, goede dierzorg en over het klimaat.
Waterverbruik
Over het waterverbruik, nodig voor het houden van vee voor vlees, doen de wildste cijfers de ronde. Op Meatthefacts vinden we een overzicht hoeveel water werkelijk nodig is en waar het vandaan komt (vooral uit de lucht).
Lees: How much water for 1 kg of meat?
Dier voorop
Dan is er de beeldvorming dat alles zou draaien om geld. Vraag het de boer en hij zal zeggen dat hij in de eerste plaats dierverzorger is. Verdienmodellen zijn eerder een punt van zorg dan dat daar – hoe relevant ook voor een goede bedrijfsvoering – alles om zou draaien en ook voor zou moeten wijken.
Lees: A farmer cares more about animals than money?
Over het rund en het klimaat
Tenslotte de mythe dat de wereld klimatologisch beter af zou zijn zonder rundvee. Ronkende retroriek maar bepaald niet de realiteit.
Lees: Goodbye Cows: is a world without livestock the solution?
Vanuit Nederland is Vlees.nl partnerorganisatie van Meatthefacts