‘Het zou toch goed zijn als er varkensflats komen.’ Volgens oud-voorzitter Peter Jens van de Dierenbescherming Limburg moet dat niet gebeuren in landelijk gebied, maar op de Maasvlakte of in de stad.
Het blad Forum (VNO/NCW) besteedt aandacht aan de valse romantiek rond de voedselproductie. In dat kader wijst Jens erop, dat varkens goede afvalverwerkers zijn. Daar is genoeg van in de stad en mest van de dieren levert energie op. Door de keten op één locatie te concentreren zijn voedselveiligheid en leefomstandigheden ook goed te controleren. Probleem is volgens Jens, dat Ot & Sien wroetende varkens willen zien…
‘Nederlanders wonen hoofdzakelijk in appartementen in de stad en zien hooguit koeien als ze over de A2 rijden’, stelt Jens. ‘Maar de mensen hebben geen idee hoe en op welke schaal voedsel werkelijk wordt geproduceerd. Als lieflijk leidend wordt, wordt vlees onbereikbaar duur…’
‘Het publiek is gewoon bang voor mega, zo meent de dier- en natuurliefhebber. ‘Maar onlangs heeft een concept voor varkensflats in Zweden een Award gewonnen voor innovatieve stadslandbouw. En bij Arhus in Denemarken komt een stal met een tomatenkwekerij op het dak, met energie van de varkens beneden’.
‘Let op’, waarschuwt Jens, dit soort goede ideeën worden in Azië in sneltempo opgepakt en uitgewerkt. We verschepen nu nog vlees naar China, maar als we zo (irrationeel) doorgaan, missen we echt de boot.’
Bron: Forum (VNO/NCW)
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema duurzaamheid vleessector en duurzaamheid veehouderij.