De CO2-voetafdruk van de Nederlandse varkens behoort tot laagste ter wereld; er is ruimte om die footprint met nog eens 30% verder te verminderen. Dat blijkt uit een analyse van ABN AMRO.
In Nederland heeft 100% van het verkochte varkensvlees het Beter Leven keurmerk. De bank verwacht dat het werken met dit soort marktconcepten nog verder kan groeien bijvoorbeeld met het verhaal van de lage CO2-voetafdruk of concepten met een focus op de smaak of op de (eigen) streek.
De Nederlandse varkenshouderij heeft volgens de bank de laagste CO2-voetafdruk ter wereld. Per stukje varkensvlees wordt dus weinig CO2 uitgestoten. Dit komt onder meer doordat de voeding van varkens voor bijna de helft bestaat uit restproducten van de voedingsmiddelenindustrie. In de zeer efficiënte Nederlandse varkenshouderijen worden die resten omgezet in voedzaam vlees. Dat voorkomt voedselverspilling en heeft minder effect op het milieu. Volgens de bank kan de CO2 voetafdruk nog 30% omlaag.
“De varkenshouderij is belangrijk voor de Nederlandse landbouw en biedt nog kansen stelt Pierre Berntsen van ABN AMRO in een toelichting. ‘De kunst is om in te spelen op interessante markten met specifieke wensen. De overheid moet wel varkenshouders steunen, die willen investeren in emissiereductie of energieopwekking: innovatie is dé sleutel voor duurzame groei.”
Bron: ABN AMRO-rapport, Het varken als het ultieme kringloopdier