Van 17 tot en met 21 april vindt de tiende editie van de Week van de Slager plaats. Tijdens deze week wordt de culinaire veelzijdigheid van de foodbanen in de ambachtelijke slagerij onder de aandacht gebracht. Want: jong en oud(er), zij-instromer of student kan een aantrekkelijke baan vinden in de slagerij.
Tijdens de Week van de Slager staat de kunst van de slager centraal. Veel slagers laten in deze week zien hoe veelzijdig en gevarieerd het werken in de slagerij is. Het slagersvak is de afgelopen jaren enorm veranderd. Er is meer vraag naar een culinaire invulling van het assortiment.
Diverse slagers in het land organiseren een activiteit. Een aantal voorbeelden:
- Branche erkende meesterslager Wouter van de Veen in Ederveen geeft een gastles op het voortgezet onderwijs in Ede.
- Buurman Vlees en Vis in Twello geeft drie keer een gastles aan groep 7 van de basisschool. De leerlingen leren over het varken en gaan worstjes afstoppen en broodjes maken.
- Valk Versmarkt in Voorschoten houdt een workshop varken uitbenen en een workshop rollade maken.
- Traiteurslager Aarts geeft een presentatie varken en een workshop rollade maken.
- Branche erkende meesterslager Arno de Best vraagt zijn klanten een originele naam te bedenken voor een nieuwe hybride worst.
Online gaat het feest jaarrond door op www.festivalvandeslager.nl
Online festival van de slager
Bezoekers van het online festival kunnen zich het hele jaar zich onderdompelen in het slagersvak. Op het 3D-festivalterrein zijn podcasts, filmpjes en verhalen te vinden over werken en leren in de slagerij. In een online masterclass laten foodwriter Meneer Wateetons en ambachtelijk slager Erik Waagmeester zien waar welk stukje vlees zit bij het varken. Ook is er ruimte voor achtergrondinformatie zoals de geschiedenis van het slagersvak en waarom de slager zo bepalend is voor ‘de smaak van jouw regio’.
Perspectief
In de slagersbranche zijn kansen voor verkoopadviseurs, slagers, traiteurs, maar ook voor mensen in een leidinggevende functie. Speciaal voor deze week worden activiteiten bij diverse slagerijen georganiseerd.
Bron: KNS, Culinaire carrièrekansen in de ambachtelijke slagerij