De voedselindustrie heeft ons eten beter en gezonder gemaakt. We moeten af van de valse romantiek, dat vroeger alles beter was en dat ‘natuurlijker’ ook gezonder zou zijn. Volgens hoogleraar voedingsmiddelentechnologie Van Boekel (WUR) is de hamburger uit een fastfoodketen een prima product en niet vetter dan het sudderlapje van oma.’
De hoogleraar benadrukt dat additieven’, die producenten aan voedingsmiddelen toevoegen een functie hebben, het eten beter maken en volkomen veilig zijn. ‘Stoffen krijgen een E-nummer als ze uitgebreid zijn onderzocht, wat niet gebeurt bij veel natuurproducten. In de beleving van mensen staan E-nummers echter voor ‘geknoei met voedsel’, en dat is volledig ten onrechte.’
Van Boekel: ‘Industriële producten zijn zorgvuldig bereid en getest; de meeste problemen met voedsel ontstaan door geknoei van mensen in de eigen keuken. Bij de grotere bedrijven komen nauwelijks voedselveiligheidsschandalen voor. Er zijn strenge kwaliteitscontroles. Er gaat feitelijk zo weinig mis, dat het opvalt als het een keer wél gebeurt.’
De hoogleraar zegt er verder al jaren voor te pleiten, dat de industrie opener is: ‘Neem schoolkinderen mee naar een slachterij. Leg uit dat mensen witte jassen dragen om ons voedsel beter en veiliger te maken. De vervreemding van ons voedsel is het grootste probleem van de voedselindustrie.’
Bron AD
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in onze themadossiers.
Zie bijvoorbeeld ons thema over additieven of over E-nummers.