Wie ongezond eet, kan te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook wie gezond denkt te eten, krijgt soms te maken met tekorten aan bepaalde vitamines of mineralen. Zulke tekorten kunnen vervelende symptomen geven.
Wanneer eet je gezond?
Daarvoor zijn verschillende criteria. Een eerste stelregel is dat je van alle voedselgroepen voldoende moet binnenkrijgen. Vetten, eiwitten, koolhydraten, zetmeel … Gevarieerd eten dus. Groente, fruit, noten, granen en peulvruchten, maar ook voldoende zuivel, vis en vlees. Want ook dierlijke producten zitten bomvol voedingsstoffen die je lijf goed kan gebruiken. Daarnaast kun je beter niet te vaak eten en ook niet teveel. (Bron: Voedingscentrum)
Hoe herken je een vitaminetekort?
Met sommige kwaaltjes geeft je lichaam een mogelijk vitaminetekort aan. Wat zijn de symptomen waaraan je een mineraal- of vitaminetekort kunt herkennen?
- Broze nagels (vitamine B7)
- Zweren (aften) in de mond of gescheurde mondhoeken (ijzer en vitamine B)
- Bloedend tandvlees (vitamine C)
- Slecht nachtzicht en witte aanslag op je ogen (vitamine A)
- Schilferige huid en roos (zink, vitamine B3, B2, B6)
- Haaruitval (ijzer, zink of vitamine B)
- Rode en witte bultjes op de huid (vitamine A en C)
- Rusteloze benen (ijzer)
(Bron: Libelle.nl)
Effe checken bij de huisarts!
Denk je dat je een vitaminegebrek hebt, dan is het belangrijk te overleggen met je huisarts. Die kan vaak eenvoudig nagaan of je tekorten hebt. Samen kun je dan kijken welke aanpassingen in je dieet er nodig zijn of welke supplementen je kunnen helpen.
Meer informatie
Lees op Libelle.nl meer over symptomen van vitamine- of mineralentekort en wat je er met de juiste voeding tegen kunt doen.
Lees verder op vlees.nl over vlees en je gezondheid.