Rapportages van de Europese Voedselautoriteit (EFSA) laten een daling zien in de EU van 7,9% het aantal besmettingen met Salmonella. Uit de rapportage blijkt ook, dat chocola vaker een besmettingsbron is dan bijvoorbeeld varkensvlees of kip.
Aanleiding voor Vlees.nl om het themadossier Salmonella te updaten en van enkele nieuwe grafieken te voorzien.
Algemeen
De meeste uitbraken van voedselinfecties zijn een gevolg van een besmetting met salmonella. Dit is een (darm)bacterie die voorkomt bij alle soorten dieren en mede daarom gerelateerd is met dierlijke producten zoals (rauw) vlees en vooral eieren. Het is daarom belangrijk om in de keuken de tien regels van het hygiënisch werken in acht te nemen.
Ziekteverschijnselen door een besmetting met Salmonella zijn diarree en koorts.
Dit treedt doorgaans op 12 tot 24 uur na de consumptie van besmet product. De meeste mensen herstellen binnen een week tot tien dagen. Bij langduriger diarree en braken dient rekening te worden gehouden met uitdrogingsverschijnselen.
Bron: NEPLUVI
Vlees.nl / Advies
Voedingsmiddelen die goed verhit worden, zoals veruit de meest vleesproducten, vormen normaliter geen bron meer voor een besmetting met Salmonella. Bacteriën overleven een temperatuur van 60 à 70 graden niet en zijn dan dus ‘uitgeschakeld’.
Zie verder: themadossier Salmonella.