Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Gelderse Rookworst

11-10-2023

De Gelderse rookworst is een iconisch Nederlands vleesproduct. Met zijn hartige smaak, zachte ‘knak’ bij het happen en unieke, rokerige aroma is deze worst een feest voor de zintuigen. De Gelderse rookworst stamt natuurlijk uit de provincie Gelderland. Vermoedelijk gemaakt sinds de 18e eeuw.

Sindsdien is de worstsoort niet meer weg te denken uit de Hollandse keuken. Jaarlijks eten we in Nederland – vooral in en rondom de winter – zo’n 50 tot 60 miljoen rookworsten. Bij de Hema vliegen er dagelijks bijna 30.000 over de toonbank; wel 10 miljoen per jaar. De rookworst is zo populair dat hij sinds 2004 de titel ‘Nationaal Erfgoed’ draagt, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Smakelijk Nederlands erfgoed

Grof, fijn, mager of van ander vlees dan varkensvlees: de rookworst kent ondertussen vele varianten. Een fabrieksrookworst is anders dan een traditioneel bereide Gelderse rookworst van de ambachtelijke slager. Het juiste specerijenmengsel en de unieke rooktechniek – boven eiken- of beukenhoutkrullen – geeft de laatste worst zijn kruidige en rokerige smaak. Nog zeker 100 slagers produceren in Gelderland en Zuid-Holland ambachtelijke rookworst.

De basis voor Gelderse rookworst is ‘metworst’. ‘Met’ is een Duitse term voor mager varkensvlees, grof gehakt. Na het zouten en kruiden gaat het mengsel in een dunne varkensdarm en wordt hij gerookt. Het roken – gecombineerd met zout – was van oorsprong een conserveringsmethode om het vlees langer goed te houden. Tegenwoordig is gerookt vlees meer een ‘kwestie van smaak’.

Hollandse kost

De Gelderse rookworst is onlosmakelijk verbonden met Nederlandse gerechten, vooral met erwtensoep (snert) en stamppotten. Geserveerd met een lik mosterd doet hij het trouwens ook fantastisch bij de borrel!

Weetje

Traditie: Jaarlijks wordt in Arnhem sinds 1974 de Gelderse rookworst-verkiezing gehouden (met deelnemers uit het gehele land, vooral Gelderland en Zuid-Holland). Ben je benieuwd wie in 2023 de winnaar is? Bekijk de uitslag op 14 oktober op Arnhem Rookworststad.

Onze recepten met rookworst

Boerenpannetje met rookworst

Al onze recepten met (rook)worst

Bronnen

https://culibuzz.nl/2014/03/de-achtergrond-van-de-rookworst/

https://www.trouw.nl/nieuws/gelderse-pasta-met-rookworst~b0909bf7/

https://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/gelderse-worst.html

https://www.varkens.nl/nieuws/2023/08/02/arnhem-epicentrum-gelderse-rookworstenmakerij

https://vleesmagazine.nl/nieuws/166-worsten-gekeurd-voor-arnhem-rookworststad-2023

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}