Een stoofgerecht uren langzaam laten garen zonder het gebruik van gas of elektra? Geen probleem als je gebruik maakt van een pannenstoof, ook wel warmtezak of hooimadam genoemd. De ecostoof is daar een voorbeeld van.
Het principe is eenvoudig en de methode werd al gebruikt door onze verre voorouders. Het idee erachter is simpel: door voedsel in een pan of pot op te warmen en dan goed te isoleren, blijft het gerecht warm en stooft het langzaam door.
Het proces is te vergelijken met traditionele methoden zoals stoven in een hooikist of op een warmtesteen. Het zorgt voor een langzame, gelijkmatige garing. Een vorm van ‘slow cooking’ dus. En slow cooking geeft niet alleen een sappig en smaakvol gerecht, je hebt er ook weinig omkijken naar.
Langzaam garen
De langzame garing zorgt voor behoud van voedingsstoffen en smaak, wat heerlijke, voedzame gerechten oplevert. Wel moet je een beetje plannen hoe lang een gerecht moet garen. Gerechten die snel klaar moeten zijn of die knapperig moeten worden, zijn minder geschikt voor deze manier van bereiden.
Ecostoof is energie-efficiënt
Het gebruik van een ecostoof brengt meer voordelen met zich mee. Het is namelijk een heel energie-efficiënte manier van koken. Omdat de pot maar kort op een warmtebron hoeft te staan voordat hij in de ecostoof wordt geplaatst, wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt in vergelijking met langdurig pruttelen op een gasfornuis of in een oven.
Zelf een Ecostoof maken
De huidige pannenstoof (ook ecostoof) is een geïsoleerde hoes van textiel of ander materiaal. Wie een beetje handig is met de naaimachine, kan zelf een pannenstoof in elkaar zetten. Het basisprincipe vraagt niet meer dan een goed geïsoleerde houder, waarin een kookpot kan worden geplaatst. Denk aan een ouderwetse theemuts. Er zijn tal van leuke tutorials over te vinden.
Zou je het heel basic houden, dan kan in theorie zelfs een kist of stevige kartonnen doos gevuld met isolatiemateriaal zoals piepschuim of kranten, omwikkeld met een deken of ander isolerend materiaal, dienen als een eenvoudige zelfgemaakte hooikist of pannenstoof.
Tip: Landleven: zelf een pannenstoof maken
Samengevat
Met de ecostoof borduren we eigenlijk voort op een traditionele kookmethode, waarbij smaak, efficiëntie en duurzaamheid hand in hand gaan. Als je openstaat voor duurzame en (energie)besparende, traditionele kookmethoden, dan zou je van de pannenstoof wel eens blij kunnen worden! En voor degenen die graag experimenteren: het zelf maken van zo’n stoof is een leuke en creatieve manier om deze oude kooktraditie nieuw leven in te blazen. Bekijk onze mini-masterclass over ecostoven.