Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Ecostoof: trendy traditioneel ‘slowcooken’

13-03-2024

Een stoofgerecht uren langzaam laten garen zonder het gebruik van gas of elektra? Geen probleem als je gebruik maakt van een pannenstoof, ook wel warmtezak of hooimadam genoemd. De ecostoof is daar een voorbeeld van.

Het principe is eenvoudig en de methode werd al gebruikt door onze verre voorouders. Het idee erachter is simpel: door voedsel in een pan of pot op te warmen en dan goed te isoleren, blijft het gerecht warm en stooft het langzaam door.

Het proces is te vergelijken met traditionele methoden zoals stoven in een hooikist of op een warmtesteen. Het zorgt voor een langzame, gelijkmatige garing. Een vorm van ‘slow cooking’ dus. En slow cooking geeft niet alleen een sappig en smaakvol gerecht, je hebt er ook weinig omkijken naar.

Langzaam garen

De langzame garing zorgt voor behoud van voedingsstoffen en smaak, wat heerlijke,  voedzame gerechten oplevert. Wel moet je een beetje plannen hoe lang een gerecht moet garen. Gerechten die snel klaar moeten zijn of die knapperig moeten worden, zijn minder geschikt voor deze manier van bereiden.

ec

Ecostoof is energie-efficiënt

Het gebruik van een ecostoof brengt meer voordelen met zich mee. Het is namelijk een heel energie-efficiënte manier van koken. Omdat de pot maar kort op een warmtebron hoeft te staan voordat hij in de ecostoof wordt geplaatst, wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt in vergelijking met langdurig pruttelen op een gasfornuis of in een oven.

Zelf een Ecostoof maken

De huidige pannenstoof (ook ecostoof) is een geïsoleerde hoes van textiel of ander materiaal. Wie een beetje handig is met de naaimachine, kan zelf een pannenstoof in elkaar zetten. Het basisprincipe vraagt niet meer dan een goed geïsoleerde houder, waarin een kookpot kan worden geplaatst. Denk aan een ouderwetse theemuts. Er zijn tal van leuke tutorials over te vinden.

Zou je het heel basic houden, dan kan in theorie zelfs een kist of stevige kartonnen doos gevuld met isolatiemateriaal zoals piepschuim of kranten, omwikkeld met een deken of ander isolerend materiaal, dienen als een eenvoudige zelfgemaakte hooikist of pannenstoof.

Tip: Landleven: zelf een pannenstoof maken 

Samengevat

Met de ecostoof borduren we eigenlijk voort op een traditionele kookmethode, waarbij smaak, efficiëntie en duurzaamheid hand in hand gaan. Als je openstaat voor duurzame en (energie)besparende, traditionele kookmethoden, dan zou je van de pannenstoof wel eens blij kunnen worden! En voor degenen die graag experimenteren: het zelf maken van zo’n stoof is een leuke en creatieve manier om deze oude kooktraditie nieuw leven in te blazen. Bekijk onze mini-masterclass over ecostoven.

 Ecostoven: recept

Varkensvlees uit de ecostoof

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}