Eet minder koolhydraten. Dat is de aanbeveling van een internationale groep onderzoekers op het gebied van voeding, diabetes en obesitas. Het advies van de deskundigen (zoals Eric Westman, Richard Feinman, Arne Astrup, Lynda Frasetto en Jeff Volek), moet overheden bewegen de voedingsadviezen te herzien.
12 punten
De wetenschappers voeren 12 punten aan waarvan het bewijs hard dan wel overtuigend is:
1) Een hoog glucosegehalte in het bloed is het opvallendste kenmerk van diabetes. Beperking van koolhydraten in de voeding werkt het best om dat peil te verlagen.
2) De belangrijkste stijging van de calorie-inname in de huidige obesitas en diabetes epidemie is bijna geheel toe te schrijven aan teveel koolhydraten.
3) Ook zonder gewichtsverlies heeft verminderde koolhydraatinname een gunstig effect.
4) Hoewel gewichtsverlies niet noodzakelijk is, is het beperken van koolhydraten de beste methode om gewicht te verliezen.
5) Een laag-koolhydraatdieet werkt minstens zo goed als elk ander soort dieet voor diabeten met type 2 (op voorwaarde dat het dieet volgehouden wordt), maar vaak beduidend beter.
6) Vervangen van koolhydraten door eiwitten is vaak gunstig.
7) De totale hoeveelheid vet en verzadigd vet hebben geen relatie met hart- en vaatziekten.
8) De hoeveelheid verzadigd vet in het bloed is beter te reguleren met de koolhydraten in de voeding dan met het vet in de voeding.
9) Micro- (maar in mindere mate ook macro-) vasculaire aandoeningen bij patiënten met diabetes type 2 zijn het best te voorspellen door controle van de glucose in het bloed (HbA1C)
10) Beperking van koolhydraten in de voeding is de beste manier om het gehalte aan triglyceriden te verlagen en dat van HDL-cholesterol te verhogen.
11) Patiënten met diabetes type 2 op een laag-koolhydraatdieet kunnen met minder of zelfs geen medicijnen toe. Patiënten met type 1 hoeven vaak minder insuline te gebruiken.
12) Het sterk verlagen van het glucosepeil door koolhydraatbeperking heeft geen bijeffecten, ander dan intensieve farmacologische behandeling.
De auteurs stellen dat deze twaalf punten gebaseerd zijn op gepubliceerde klinische en experimentele onderzoeken en op de ervaringen van de auteurs. Ze voldoen aan de gevestigde principes van de biochemie en de geneeskunde.
Bron: Foodlog, Nutrition
Vlees.nl
Vlees.nl redeneert en communiceert niet zozeer vanuit bepaalde stoffen of voedingsmiddelen, maar met name vanuit een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon (met voldoende beweging), waar vlees vanwege de hoge voedingswaarde en de vele belangrijke bouwstoffen gewoon goed in past. En zo verwijzen wij naar onze rubriek Goede Voeding en naar onze rubriek Voedingswaarde, waarin onder meer staat, dat vlees weinig koolhydraten bevat.