Er is geen duidelijk verband tussen verzadigd vet en het krijgen van hart- en vaatziekten. Het te pas en te onpas verwijzen naar bijvoorbeeld vlees is daarom niet terecht. Dat blijkt uit een nieuwe internationale inventarisatie van studies.
Een ongezond eet- en leefpatroon kan bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Soms hebben mensen een erfelijke aanleg (‘het zit in de familie’). Ook te weinig bewegen, eenzijdige of gebrekkige voeding, roken, drinken, overgewicht en zelfs stress kunnen een rol spelen.
Veel wetenschappers beschrijven dat (hoog) cholesterol en (veel) verzadigd vet van invloed zijn bij hart- en vaatziekten. Al te snel wordt dan naar vlees gewezen, want verzadigd vet zit onder meer in dierlijke eiwitten.
Een wetenschappelijke inventarisatie en analyse van 32 bestaande studies, reviews en meta-analyses is gepubliceerd in het ‘European Journal of Preventive Cardiology’. Die laat zien dat er geen duidelijk, betekenisvol verband is tussen de consumptie van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten of overlijden daaraan. Dat betekent dat het wijzen naar één productgroep zoals rood/bewerkt vlees – en die ‘slecht’ noemen vanwege het verzadigd vet – niet terecht is.
Mijd je vlees, dan loop je veel belangrijke voedingsstoffen mis. En de nodige variatie in je menu. Bovendien zijn er ook veel magere vleessoorten. Hoe dan ook. Vlees past prima in een gezond voedingspatroon waarbij je gevarieerd en met mate eet. Het draait om de balans!
Bronnen
European Journal of Preventive Cardiology (abstract)
Lees meer op Vlees.nl