Voedselverspilling: dat laatste sneetje brood, die halve komkommer of dat stukje kip waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt. In 2022 verspilden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.
In vergelijking met vorige metingen nam voedselverspilling minder hard af. Om verspilling thuis verder terug te dringen is meer actie nodig vanuit de hele voedselketen. Ook op het gebied van vlees en vleeswaren.
De resultaten komen uit uitgebreid onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens van het Voedingscentrum, gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en begeleid door Wageningen University & Research, Rijkswaterstaat en Milieu Centraal.
Top vijf voedselverspilling
In de top vijf van meest verspilde producten staan brood en deegwaren (6,2 kilo) op één, gevolgd door groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Lilou van Lieshout, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum: “Deze productgroepen zorgen samen voor meer dan de helft (61%) van de voedselverspilling in Nederlandse huishoudens.” Vlees en vleeswaren volgen op nummer zes.
In de voedselketen neemt ook de vleessector verantwoordelijkheid: er worden goede stappen gezet om verspilling te voorkomen en de voetafdruk te verlagen. Zo wordt van etensresten zoals brood, deeg, koek, crackers en snoep diervoeder gemaakt. Jij kunt als consument thuis een steentje bijdragen. Door vlees – en andere producten – zo min mogelijk weg te gooien en zorgvuldig te kopen, bewaren, in te vriezen en te ontdooien
Lees het hele bericht op Nederland Vleesland
Bron: Voedingscentrum
Lees hier meer over de verspillingsvrije week in september 2023