11 t/m 17 september 2023: verspillingsvrije week!
Vlees legt een hele weg af. Van veehouder tot bord is veel aandacht aan het product besteed. Ga daarom zorgvuldig om met voedsel dat een dierlijke oorsprong heeft. Minder vlees verspillen voelt goed en levert winst op voor het milieu én je portemonnee. Door vlees slim in te kopen, goed te bewaren en creatief met restjes om te gaan, kun je al veel doen.
Vlees wordt minder vaak weggegooid
Hoewel vlees veel minder wordt weggegooid dan veel andere voedingsproducten, kan het altijd beter. We gooien vooral restjes gebakken vlees en vleeswaren weg, en in minder mate rauw vlees (nog in de verpakking). Het laatste omdat de houdbaarheidsdatum daar aanleiding toegeeft, terwijl het product wellicht nog goed genoeg kan zijn. In Nederland kan er nog steeds bijna 800.000 kilo vlees en vleeswaren per week van de afvalbak worden gered (cijfers 2021). Per persoon is dat ongeveer een half stuk vlees per week.
Verspil thuis minder vlees!
84 procent van de Nederlandse huishoudens wil voedsel minder verspillen. Tip: met een (week)planning en een boodschappenlijstje koop je niet snel te veel in. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten, maar gebruik ook je ogen en je neus, gebruik je vriezer en wees creatief met restjes.
Lekker creatief met restjes vlees
Restjes vlees kun je de volgende dag makkelijk opmaken tijdens de lunch. Bijvoorbeeld op de boterham of in een salade. In de avondmaaltijd kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld gebakken in een roerbakgerecht of in de soep. Bij restjes bereid vlees is het belangrijk dat je het binnen twee dagen opeet. Denk je dat dat dit niet gaat lukken, portioneer het vlees dan en vries het in. Lees hier onze adviezen voor het invriezen en ontdooien van vlees.
Meer tips
• Gebruik restjes de volgende dag als broodbeleg of in een lunchsalade.
• Roerbak restjes vlees en kruiden in de pan, voeg (restjes) groente toe, mix met noedels of rijst.
• Bak vlees met ui, prei, kerriepoeder en (een restje) gekookte rijst.
• Meng het restje vlees met groente en bonen in een wrap of tortilla.
• Doe vlees met restjes groente in (blader)deeg en bak in de oven.
• Vul tomaten, paprika’s of aubergines uit de oven met vlees dat je overhoudt van een maaltijd.
• In een goulash, soep of stoofgerecht: laat stukjes vlees sudderen met andere ingrediënten.
De mogelijkheden zijn eindeloos!
Zoek hier naar recepten voor roerbakken, stoven, wraps, tortilla’s en meer.
Weetje: hoeveel vlees eten we?
Nederlanders eten gemiddeld 6 dagen per week vlees. Per week eten we gemiddeld 686 gram vlees oftewel bijna 7 stukken vlees. (Bron: voedselconsumptiepeiling 2012-2016, RIVM)