Iedereen toegang tot voldoende veilig, voedzaam en gezond voedsel én: honger de wereld uit. Dat is de ambitie van Wereldvoedseldag. Op 16 oktober is het World Food Day. Dan staat voedsel centraal en wordt aandacht besteed aan voedselzekerheid. Dat is geen overbodige luxe, met tal van verontrustende ontwikkelingen in de wereld. En ook gezien de overheidsplannen rondom de Nederlandse veehouders, gericht op het willen inperken van de hoogwaardige Nederlandse voedselproductie.
Wereldvoedselvoorziening
Nederlandse boeren produceren niet alleen voor Nederlandse consumenten, maar ook voor miljoenen mensen in Noordwest Europa in een straal van zo’n 800 kilometer – en daarbuiten. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening. De Nederlandse veehouderij staat internationaal bekend als koploper in de wereld, met goede zorg voor de dieren, met efficiënt gebruik van voer en energie en een lage milieudruk.
Voedzaam en vol bouwstoffen
Vleesproducten zijn voedzaam en leveren veel proteïnen (eiwitten), die onmisbaar zijn voor je spieropbouw. Ze zitten vol met aminozuren. En natuurlijke vetten in vlees zijn voor alle leeftijden belangrijk als energiebron, als bouwstof, maar ook voor de opname van vitamines. Daarnaast is vlees een belangrijke bron van voor de mens goed opneembaar ijzer en vitamine B12.
Lees hieronder hoe de bouwstoffen in vlees bijdragen aan een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Iets om bij stil te staan op Wereldvoedseldag. Want waar ook ter wereld, iedereen heeft toch recht op genoeg veilig en voedzaam eten?
- Eiwit in vlees https://www.vlees.nl/themas/vlees-gezondheid/eiwit/
- Vetten in vlees https://www.vlees.nl/nieuws/weinig-verband-verzadigd-vet-en-hart-en-vaatziekten/
- Vitamines en mineralen in vlees https://www.vlees.nl/interviews/vlees-uit-het-verdomhoekje/