In corona jaar 2020 aten we 1 kg minder vlees. 38 kg in plaats van de 39 kg in 2019. Dit komt doordat de restaurants (deels) gesloten waren. Onderzoek van Wageningen Economic Research laat dat zien.
Het coronajaar 2020 was geen gewoon jaar. Er waren veel minder mogelijkheden om buitenshuis vlees te eten. Restaurants moesten sluiten. Bedrijfsrestaurants sloten vanwege het thuiswerken. Cateraars kregen te maken met afgelaste feesten, partijen, congressen, beurzen en andere evenementen.
We hebben thuis juist meer vlees gegeten.
Supermarkten en slagers verkochten:
- ruim 23,3 miljoen kilo meer vlees
- bijna 1,3 miljoen kilo meer vleeswaren
- Vlees is en blijft populair
De vraag naar plantaardige vleesvervangers is gestegen naar 4%. Deze is niet goed in verband te brengen met de daling van vlees, zeggen de onderzoekers. De 2020-cijfers komen door minder mogelijkheden om vlees te eten. Het komt niet door nieuwe voorkeur voor meer plantaardig eten.
Meer details in het onderstaande plaatje.