De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) is verbaasd over berichten over het invriezen van rauwe vleesproducten, zoals filet americain. Volgens de vleeswarenproducenten is het bekend dat er voor bepaalde groepen risico’s kunnen zitten aan de consumptie van onverhitte producten. Dat is de reden dat het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand adviseert om terughoudend te zijn met rauwe producten; Vlees.nl doet hetzelfde. Het eerst moeten invriezen (en weer ontdooien) voor gebruik is niet nodig: er komen als zodanig geen onveilige producten op de markt, zo meldt de VNV.
Naar aanleiding van berichten – met het RIVM als bron – wijst de VNV erop, dat er geen bewijs is dat ziektegevallen herleid zouden kunnen worden naar de consumptie van deze rauwe producten. De vleeswarenproducenten brengen gecontroleerde, veilige producten op de markt en het is niet nodig dat consumenten (buiten het advies voor risicogroepen) de producten voor gebruik zelf nog extra zouden moeten behandelen voor het (veiliger) consumeren.
Rauwe producten kunnen parasieten bevatten die toxoplasmose veroorzaken, wat met name bij zwangere vrouwen en het ongeboren kind tot gezondheidsproblemen kan leiden. Volgens het RIVM zou 41% van de ziektegevallen toe te rekenen zijn aan rauwe vleeswaren, maar daarvoor ontbreekt volgens de VNV de onderbouwing. Het aanvullende advies is gebaseerd op rekenmodellen en niet op fact-finding. Bovendien zijn er meer bronnen en routes voor een mogelijke overdracht.
Leveranciers van vleeswaren zien er op toe dat rauwe producten veilig zijn en passen veelvuldig nieuwe wetenschappelijke inzichten toe. De VNV wijst erop, dat het recente onderzoek van het RIVM vooral een maatschappelijke kosten-baten-analyse betreft van één van de mogelijke maatregelen om Toxoplasma te helpen voorkomen. Het invriezen en ontdooien voor gebruik. kan – door vochtverlies – invloed hebben op de kwaliteit van het product. Daarom onderzoekt de vleeswarensector met Wageningen Universiteit, TNO en datzelfde RIVM het effect van alternatieven zoals conserverende ingrediënten en/of procesmaatregelen.
Bron: VNV