Als voedsel op de grond valt en je het binnen vijf seconden weer opraapt, kun je het nog gewoon eten, zo zegt de volkswijsheid. Bacteriën zouden in die korte tijd geen kans hebben om op je eten te kruipen. Is dat ook zo?
In een studie uit 2003 gaf 70% van de vrouwen en 56% van de mannen aan bekend te zijn met de ‘vijf-seconden-regel’. Uit onderzoek (Clemson University) bleek in 2007 al, dat het niet uitmaakt of eten voor 5, 30 of 60 seconden op de grond ligt. Hoeveel bacteriën er op de grond zitten is veel belangrijker.
Voedingsprofessor Paul Dawson: ‘Vloerbedekking lijkt beter dan hout of tegels. Daar werd slechts 1% van de aangebrachte salmonella-bacteriën overgedragen. Viel voedsel op tegels of hout, dan kwam 50 tot 70% van de bacteriën op het eten.’
Maar kun je voedsel nog eten als het op de grond is gevallen?
Dawson: ”’Van sommige bacteriën is een kleine hoeveelheid genoeg om ziek van te kunnen worden, maar die moeten dan precies op dat stukje vloer zitten en die kans is nogal klein. Als het er zit, is de kans groot dat het ook op het voedsel zit.
Het is dus een soort loterij: van eten dat op de grond is gevallen word je in principe niet ziek, tenzij je net de verkeerde bacterie treft.
Reactie Vlees.nl
Vlees.nl wil niet overmoedig worden, maar het al dan niet ziek worden, hangt altijd ook sterk af van de hoeveelheid bacteriën in relatie tot de natuurlijke weerstand van het lichaam dat ze binnenkrijgt.
Lees ook onze tien spelregels voor het hygiënisch omgaan met vlees.