Grote uitbraken van voedselinfecties of -vergiftigingen zijn in Nederland in 2013 uitgebleven. Er waren 290 (geregistreerde) meldingen; 14 meer dan in 2012, maar hoegenaamd geen ernstige ziektegevallen.
Zo blijkt uit de registratie van voedselinfecties en -vergiftigingen van de NVWA en de GGD’en door het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM.
Onder de meldingen was de groep hoogleraren die na een borrel en een etentje in Amsterdam ziek werden, of de mensen die ziek werden na het eten van oesters met het norovirus.
Een ernstige uitbraak, zoals de met salmonella besmette zalm in 2012 waar vier mensen aan zijn overleden, was er in 2013 niet.
Net als in voorgaande jaren waren campylobacter en het norovirus de boesdoeners voor voedselinfecties of -vergiftigingen.
De organisaties wijzen erop dat veel besmettingen plaatsvinden bij consumenten thuis en dat het zaak is om met schoon keukengerei (hygiënisch) te werken en kruisbesmetting te helpen voorkomen.