Het antibioticabeleid in de NL veehouderij werkt goed en is effectief gebleven: sommige sectoren zijn feitelijk ‘klaar’, dat stelt directeur Van Beers van de stichting Autoriteit Diergeneesmiddelengebruik (SDa) in Boerderij Vandaag.
Het gebruik van antibiotica in de NL veehouderij is substantieel gedaald; daarmee is het gelukt om de resistentie tegen deze specifieke (dier)geneesmiddelen verder terug te dringen. Volgens directeur Van Beers van de SDa is daarmee een belangrijk doel van het Nederlandse beleid bereikt. De toezichthouder wijst er op, dat meer factoren een rol spelen bij de resistentieproblematiek dan alleen het gebruik van antibiotica in de veehouderij.
Een belangrijke constatering is volgens Van Beers dat het gebruik van de ‘hoogwaardige antibiotica’ in de hele NL veehouderij hoegenaamd niet meer voorkomt. De voorlopers in de sector hebben het volgens Van Beers gewoon goed gedaan. De succesfactoren van deze ondernemingen (stalmanagement) moeten we richten op de achterblijvers, waar nog uitdagingen liggen.
Op de vraag of verdere reductie nog mogelijk is zegt de toezichthouder, dat het beter is te spreken van ‘verantwoord antibioticagebruik’. Als het nodig is moet je dieren immers kunnen behandelen. Van Beers: ‘We moeten voorkomen dat de veehouders en hun dierenartsen zieke dieren niet meer durven te behandelen uit vrees om beleidsmatige doelstellingen niet te halen. Dan span je het paard achter de wagen.’
Bron: Boerderij Vandaag
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie leest u in ons thema antibiotica.