Nadat een landbouwdier is geslacht, wordt het als karkas of in (technische) delen aangeboden voor verdere verwerking. Dat kan zijn in de slachterij of naar diverse specialiseerde bedrijven in de vleesketen.
Vleesbedrijven verwerken na de slacht het karkas tot een keur aan vers vlees producten, worst, vleeswaar en vleesconserven. Alles staat bij verdere verwerking in het teken van kwaliteit en kwaliteitsborging.
Vers vlees
Een karkas gaat voor verdere verwerking naar een uitsnijderij, waar gespecialiseerde medewerkers het uitbenen en in kleinere stukken snijden, voor verdere verwerking in weer andere gespecialiseerde bedrijven (slagers) of panklaar voor de vers verkoop in de supermarkt als karbonade, biefstuk of kotelet. Van het vers vlees worden vleesproducten gemaakt, zoals gehakt en gepaneerd vlees. Het vers vlees gaat (al dan niet voorverpakt of half voorbewerkt) naar supermarktketens, fastfoodbedrijven, groothandelsbedrijven, snackfabrikanten en producenten van diepvriesmaaltijden.
Dat is de strekking van ons nieuwe thema: verwerking.