Nederlandse vleesbedrijven betalen jaarlijks ruim 50 miljoen euro voor toezicht en keuringen door private bedrijven en dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt voorzitter Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Uit een analyse van dagblad NRC Next blijkt dat dit bedrag zelfs nog flink hoger ligt.
Parlementair verslaggever Philip de Witt Wijnen van NRC Handelsblad vroeg Goebbels tijdens de Binnenhof Barbecue wat voor het COV afgelopen jaar een heikele kwestie was in politiek Den Haag. Goebbels stelde daarop: ‘De kosten voor de vleeskeuring rijzen in Nederland de pan uit – 50 miljoen euro per jaar. En wij zijn de enige sector die voor het eigen toezicht moet betalen.’
NRC Next zocht uit of de kosten voor toezicht en keuring in de bedrijven inderdaad toenemen. In verschillende brieven van de verantwoordelijke departementen aan de Tweede Kamer wordt een bedrag van 58 miljoen genoemd aan ‘inkomsten uit retributies’. Dat zijn de bedragen van de bedrijven aan de NVWA voor toezicht en keuring. Slachterijen en vleeswarenfabrieken moeten verplicht dierenartsen en keuringsassistenten aan het werk hebben en daarvoor gelden de tarieven die de NVWA in rekening brengt.
Daar zijn de laatste jaren nog kosten bijgekomen: om het toezicht op de vleesindustrie te verbeteren, moesten de bedrijven 10 miljoen extra meebetalen. Daarnaast worden de tarieven elk jaar op de inflatie gecorrigeerd: in 2015 weer met 1,5%. Het bedrag dat vleesbedrijven betalen voor toezicht is volgens NRC Next dus nog hoger dan de 50 miljoen die Goebbels globaal noemde.