Tieners anno 2018 vinden ‘lekker’ het belangrijkste wanneer ze zelf eten kopen. Dat blijkt uit een een groot verkennend onderzoek van Het FoodService Instituut Nederland (FSIN), waarbij 1.000 middelbare scholieren naar hun koop- en consumptiegedrag werd gevraagd. Na ‘lekker’ met volgen, ‘goedkoop’, ‘gemak’ en ‘gezond’. Duurzame productie, een product dat past bij wie je bent en een bijzonder verhaal scoren minder hoog.
Middelbare scholieren eten nog steeds redelijk traditioneel hun maaltijden. Met name het avondeten wordt vrijwel nooit overgeslagen. Hoe ouder de scholieren worden, hoe meer het ontbijt wel eens in het gedrang komt. Vaak is tijdsgebrek één van de oorzaken. Er is een verschil qua opleidingsniveau. Van de VWO-leerlingen die werden ondervraagd ontbijt 76,7% dagelijks, versus 63,9% van de VMBO-leerlingen en 61,9% van de Havo-leerlingen
Lunch
De meeste tieners nemen van thuis een boterhampakket mee voor de lunch. Ter aanvulling – of vervanging van deze lunch kopen ze echter ook regelmatig wat elders. Maar liefst 57,4% van de middelbare scholieren koopt een of meerdere keren per week eten of drinken van hun eigen geld. En 46,2% van de middelbare scholieren koopt minstens één keer per week een lunch in de supermarkt.
Bewuste keuzes
Ondanks het beperkte budget maken scholieren vooral bij drank bewuste keuzes. Van de meisjes koopt 16,6% een aantal malen per week water. Jongens kiezen soms ook voor water kiezen, maar het gaat vaker om een sportdrank en 27,3% van hen koopt één of meerdere keren per week fris met prik. Verder geeft 30% van de jongens van de middelbare school aan één of meerdere keren per week warme snacks te kopen, en 25,4% snoep en 20,6% zoute snacks. Van de ondervraagde meisjes koopt 14,2% minstens 1 keer in de week zoute snacks, 13,4% warme snacks en 12,3% fruit.
Gezond door de week, ongezond in het weekend
De keuze voor gezonde of ongezonde producten laten de scholieren sterk afhangen van het moment in de week. Zo geven ze aan gezonde tussendoortjes in het weekend veel minder belangrijk te vinden dan door de week.
Bron: FSIN
Reactie Vlees.nl
Vlees bevat veel goede bouwstoffen; algemene voedingsadviezen lees in je onze rubriek ‘voedingswaarde‘ waaronder een specifieke pagina over ‘vlees en jongeren‘.