Kalveren die regelmatig worden geaaid, groeien beter dan kalveren die deze liefdevolle aandacht niet krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit voor diergeneeskunde in Wenen. Het aaien kan voor bedrijven de moeite waard zijn, omdat de kalveren dan sneller groeien.
De wetenschappers onderzochten ruim 100 Holstein-kalveren van een melkveebedrijf in het oosten van Duitsland. Ongeveer de helft van de dieren werd na de geboorte gedurende twee weken lang drie minuten per dag geaaid. De andere helft niet.
De kalveren op een specifieke plek geaaid: aan de onderkant van de hals. Uit eerdere studies was bekend dat de dieren daarvan nog meeste zouden genieten. Zelfs de hartslag van de dieren nam dan af.
De geaaide kalveren bleken 3% meer in gewicht toegenomen dan de andere kalveren. Warme menselijke aandacht lijkt daarmee direct invloed te hebben op de gewichtstoename bij de dieren.
Bron: veearts.nl
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in onze rubriek kalfsvlees in de maak.
Zie bijvoorbeeld ook onze video over de productie van kalfvlees.