Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

IPCC-rapport gaat amper over vlees…

22-08-2019

‘Als reactie op het jongste IPCC-rapport kopten veel (algemene) media dat we vooral minder vlees zouden moeten gaan eten om de klimaatverandering tot staan te brengen. Maar…, in het IPCC rapport (over optimaal landgebruik) wordt nauwelijks over vlees-minderen gerept. Dat schrijft vak-journalist Reinoud Burgers in het blad VORK.

‘Dat de mens minder vlees zou moeten eten, is vooral de ‘framing’ door ngo’s met een anti-vleesagenda en media die niet de moeite hebben genomen het rapport te lezen en de juiste uitleg te geven. De wereld moet het landgebruik en landbouwmethoden drastisch veranderen. Dat is wat het IPPC-rapport in heel veel woorden zegt.’

Het blijft volgens Burgers hoogst opmerkelijk dat rond het klimaat ‘vlees‘ telkens aangehaald wordt als de grote boosdoener. ‘Gedegen wetenschappelijke rapporten, die een genuanceerder beeld geven van CO2-voetafdruk van vlees, worden stelselmatig genegeerd. Wat de media ook negeren, is het feit dat Nederland voorop loopt in duurzame landbouw. Onze CO2-voetafdruk van vlees behoort tot de laagste ter wereld.

Wat verder onbelicht blijft, is dat de voedingswaarde van dierlijke producten hoger en beter is dan van plantaardige producten of alternatieven. Van plantaardig voedsel moet men fors meer grammen eten om dierlijke eiwitten te compenseren.  Zo scoort melk twee keer beter dan sojadrank en varkensvlees doet amper onder voor broccoli of wortelen. Als dat beter (en eerlijker) gewogen wordt, ontstaat een heel ander beeld van de voetafdruk van dierlijke producten, dan het gangbare beeld (in de media).’

In het artikel komt verder de Amerikaanse wetenschapper en publicist Mittloehner aan het woord. Het stelt dat de media – ook in de VS en elders – de plank zodanig stelselmatig misslaan, dat er sprake is van misleiding van de consument, die voortdurend en ten onrechte wordt aangesproken op z’n gedrag, terwijl de landbouw en de vleesconsumptie niet het probleem zijn, maar deel van de oplossing. De landbouw zou dat veel actiever en nadrukkelijker moeten communiceren.’

door Reinoud Burgers, voor VORK, lees hier het hele artikel.

Zie ook de ingezonden brief van Rudy Rabbinge en Joost van Kasteren over dit onderwerp

Vlees.nl: Algemene achtergrondinformatie over het onderwerp lees je hier.

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}