Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Vlees is ‘not the point’ in IPCC rapport

25-08-2019

Wie werkelijk wat wil doen aan mondiale voedsel c.q. klimaat-vraagstukken, moet pijlen niet richten op de vleesconsumptie, maar inzetten op de meest productieve vorm van landbouw. Dat schrijven Rudy Rabbinge en  Joost van Kasteren in de NRC in reactie op het IPCC rapport en vooral de (eenzijdige) berichtgeving daarover als zou ‘vlees’ hét probleem zijn.

‘Naar aanleiding van het IPCC-rapport over landgebruik stelde de hoofdredactie NRC dat biologische landbouw hét antwoord moet zijn op de bedreiging van de voedselzekerheid door klimaatverandering. Dat vraagt inhoudelijk om een weerwoord’, zo schrijven de beide deskundigen.

‘Het IPCC-rapport gaat vooral over landgebruik. Minder vlees eten in de rijke landen kan een kleine bijdrage leveren aan het klimaatvraagstuk; veel belangrijker is het om productieve landbouw te ontwikkelen en te concentreren op een zo klein mogelijk oppervlak. De biologische sector waar NRC (partij) voor kiest, staat daar volgens de auteurs haaks op: het is extensiever en levert 40-60% minder productie op dan de gangbare (moderne) landbouw.

Voor wereldwijde voedselzekerheid is ecologisering van de landbouw essentieel (oftewel: zo duurzaam mogelijk, red. ). Die weg is Nederland al (lang) ingeslagen: het combineren van de beste inzichten met nieuwe technieken op het gebied van veredeling, informatica en robotica. Cruciaal is dat die moderne landbouw wordt geconcentreerd op de beste gronden, met de laagste milieubelasting: voor het beste resultaat.

Mondiale voedselzekerheid is niet gebaat bij een landbouw die minder productief is. Het milieu en het klimaat zijn er evenmin mee gediend. Het wekt – de auteurs – dan ook flinke verbazing dat de (liberale) NRC kiest voor een dogmatische vorm van landbouw: geen kunstmest, geen synthetische bestrijdingsmiddelen, geen genetische technieken. Die werkwijze kan weliswaar bijdragen aan een kennelijke behoefte in (welvarend) Nederland, maar voor wereldwijde voedselzekerheid en voor het milieu is het geen oplossing als dogmatiek het (echte) denken vervangt.’

De hele ingezonden brief is gepubliceerd in NRC, en geschreven door prof. dr. ir. Rudy Rabbinge, emeritus universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid (WUR) en Ir. Joost van Kasteren, hoofdredacteur Vork, tijdschrift over landbouw, voeding en natuur.

Zie op Vlees.nl onze achtergrondinformatie over het thema.

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}