Wie werkelijk wat wil doen aan mondiale voedsel c.q. klimaat-vraagstukken, moet pijlen niet richten op de vleesconsumptie, maar inzetten op de meest productieve vorm van landbouw. Dat schrijven Rudy Rabbinge en Joost van Kasteren in de NRC in reactie op het IPCC rapport en vooral de (eenzijdige) berichtgeving daarover als zou ‘vlees’ hét probleem zijn.
‘Naar aanleiding van het IPCC-rapport over landgebruik stelde de hoofdredactie NRC dat biologische landbouw hét antwoord moet zijn op de bedreiging van de voedselzekerheid door klimaatverandering. Dat vraagt inhoudelijk om een weerwoord’, zo schrijven de beide deskundigen.
‘Het IPCC-rapport gaat vooral over landgebruik. Minder vlees eten in de rijke landen kan een kleine bijdrage leveren aan het klimaatvraagstuk; veel belangrijker is het om productieve landbouw te ontwikkelen en te concentreren op een zo klein mogelijk oppervlak. De biologische sector waar NRC (partij) voor kiest, staat daar volgens de auteurs haaks op: het is extensiever en levert 40-60% minder productie op dan de gangbare (moderne) landbouw.
Voor wereldwijde voedselzekerheid is ecologisering van de landbouw essentieel (oftewel: zo duurzaam mogelijk, red. ). Die weg is Nederland al (lang) ingeslagen: het combineren van de beste inzichten met nieuwe technieken op het gebied van veredeling, informatica en robotica. Cruciaal is dat die moderne landbouw wordt geconcentreerd op de beste gronden, met de laagste milieubelasting: voor het beste resultaat.
Mondiale voedselzekerheid is niet gebaat bij een landbouw die minder productief is. Het milieu en het klimaat zijn er evenmin mee gediend. Het wekt – de auteurs – dan ook flinke verbazing dat de (liberale) NRC kiest voor een dogmatische vorm van landbouw: geen kunstmest, geen synthetische bestrijdingsmiddelen, geen genetische technieken. Die werkwijze kan weliswaar bijdragen aan een kennelijke behoefte in (welvarend) Nederland, maar voor wereldwijde voedselzekerheid en voor het milieu is het geen oplossing als dogmatiek het (echte) denken vervangt.’
, emeritus universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid (WUR) en , hoofdredacteur Vork, tijdschrift over landbouw, voeding en natuur.
Zie op Vlees.nl onze achtergrondinformatie over het thema.