In Veghel komt een speciale ‘verspillingsfabriek’. Van restanten en reststromen uit de voedingsmiddelenbranche kunnen weer nieuwe smaakvolle producten worden gemaakt.
Consumenten gooien per persoon per jaar zo’n 50 kilo aan bruikbaar voedsel weg. Dat is ongeveer de inhoud van 100.000 containers. Ook leveranciers van groenten, fruit en vlees, voedselproducenten en supermarkten benutten lang niet alles en daar wil de cateraar iets aan doen.
Met reststromen kun je volgens de onderneming nog prima smaakvolle producten maken. Het gaat om producten die niet verkocht zijn in de supermarkt, zoals rijpe tomaten, maar ook restjes vlees die overblijven bij het snijden van vleeswaren.
Producenten en leveranciers kunnen kiezen om hun reststromen alleen aan te bieden ter verwerking of om een nieuw product te laten maken om zelf weer te verkopen.
Bij het project zijn diverse kennispartners betrokken zoals de WUR, de HAS en de Hogere Hotelschool. De cateraar wil overigens niet alleen studenten perspectief bieden, maar in de onderneming ook ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ een werkplek bieden.