Zo’n 40% van de consumenten die zich vegetariër noemt, eet regelmatig vlees, soms zelfs dagelijks. Dat komt naar voren uit een GfK- onderzoek onder 1.629 consumenten naar het veronderstelde en het werkelijke eetgedrag. Zo blijkt ook dat de helft van de mensen die zichzelf zien als veganist en dus alle dierlijke producten afwijzen, wel eens zuivel en eieren eet.
Dat meldt het vakblad ‘Voeding Magazine’ voor voedingsdeskundigen en gezondheidszorgprofessionals.
Identiteit
We kennen voor mensen in principe enkele verschillende eet-identiteiten: de omnivoor (alleseter), de vegetariër (geen vlees), de veganist (geen enkel dierlijk product) en de flexitariër (eet 3 of meer dagen per week geen vlees maar doorgaans wel vis). De respondenten werd gevraagd tot welke ‘eetgroep’ zij zichzelf rekenden. Dat leverde de volgende verdeling:
• 74% alleseter/omnivoor
• 20% flexitariër
• 3% vegetariër
• 1% veganist (vegan)
• 2% anders (hoe dan..?)
Realiteit
De onderzoekers bekeken hoe vaak respondenten welke dierlijke producten gebruikten. Te weten vlees (totaal), kip, eieren, kaas en zuivel (totaal). En dat leverde de volgende resultaten.
• flexitariërs eten minder vlees dan omnivoren en kiezen vaker voor biologisch;
• zeker 40% van de vegetariërs gaf aan dagelijks of regelmatig toch vlees te eten;
• van de veganisten consumeert meer dan de helft dagelijks of regelmatig kaas of zuivel.
Bron: Vakblad Voeding Magazine
Wat is waar
Deze bijzondere resultaten roepen de vraag op of een deel van de respondenten wel begrijpt wat vegetarisme of veganisme inhoudt.
Een andere verklaring kan zijn dat een deel van de groep zichzelf wel graag een bepaalde eet-identiteit aanmeet op basis van sociaal gewenst gedrag, maar daar gewoon niet naar handelt: door regelmatig vlees, vis, zuivel of eieren te nuttigen.
Bron: Voeding Magazine: ‘Ik eet dus ik ben’