De European Food Safety Authority (EFSA) concludeerde reeds dat er geen bewijs is dat voedsel, zo ook vlees, een bron is om het coronavirus over te dragen. Dit wordt bevestigd door o.a Wageningen Universiteit & Research en het NVWA.
Dit artikel is een update van het eerder verschenen artikel over corona en voedsel van 18 maart 2020.
Geen bewijs
“Ervaringen van eerdere uitbraken van vergelijkbare coronavirussen, zoals SARS-CoV en MERS-CoV, laten zien dat overdracht van het virus via voeding niet voorkomt”, vertelt Marta Hugas, hoofdwetenschapper bij de EFSA. “Op dit moment is er geen bewijs om aan te tonen dat dit coronavirus (COVID-19) anders is dan eerdere coronavirussen.” Dit wordt onderschreven door deskundigen van Wageningen Universiteit & Research, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Voedingscentrum in dit NOS artikel.
Lees ook: Corona – de vleessector blijft de consument bedienen
Van persoon tot persoon
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft gezegd dat hoewel dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste infectie waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt. Voornamelijk via niezen, hoesten of uitademen. Volgens het RIVM zijn in Nederland enkele mensen besmet door nertsen. Besmettingen via bijvoorbeeld varkens en koeien zijn niet bekend.
Voorzorgsaanbevelingen
Hygiëne is nu belangrijker dan ooit, zowel in de keuken als daar buiten. Voor wat betreft de bereiding van vlees gelden daarbij dezelfde voorzorgsmaatregelen als anders:
- Was je handen voor je start met het bereiden van vlees
- Bak vlees goed door
- Vermijd kruisbesmetting tussen gebakken en rauw vlees
Foto door Miguel Á. Padriñán via Pexels