Elke procentpunt extra productiviteit in de Europese landbouw voorziet in een jaarlijkse voedselvoorziening van 10 miljoen mensen. Dat stelt het Humboldt Forum for Food and Agriculture, een internationale denktank in Berlijn.
Elk procentpunt aan groei in de EU zorgt bovendien voor 220 miljoen ton aan besparing in de CO2-emissie. Het draagt vergelijkbaar bij aan instandhouding van de biodiversiteit ter grootte van 600.000 hectare regenwoud.
Ook wordt voor 1,2 miljoen hectare minder beslag gelegd op grond buiten de EU, omdat minder import nodig is.
Elke procentpunt aan groei genereert voor de Europese landbouwsector circa € 500 miljoen aan inkomsten en voor de boeren zo’n € 500 per jaar extra inkomen.
De denktank stelt dat een omschakeling in de landbouw naar methoden, die minder input aan energie, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen vragen, zou leiden tot gemiddeld 31% lagere opbrengsten.
Klik hier voor het rapport The social, economic and environmental value of agricultural productivity in the European Union.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over dit thema leest u in ons dossier duurzaamheid.