Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Eén keertje ‘nep’, daarna weer echt vlees

17-03-2020

Een decennium geleden dook voor het eerst het woord ‘flexitariër’ op. Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan Wageningen Universiteit, blikte in het NRC terug op een tienjarig onderzoek naar flexitariërs en vleesconsumptie in Nederland: “De grote massa houdt vast aan het bestaande patroon van vleesconsumptie. 58,3% van de ondervraagden geeft aan in het afgelopen jaar niets aan de eigen vleesconsumptie te hebben veranderd en evenmin van plan te zijn het komende jaar de consumptie van vlees te minderen.”

“Mensen hebben waarschijnlijk de neiging hun dagje zonder vlees te compenseren”, verklaart Dagevos. Ook is er weinig waardering voor vleesvervangers; consumenten waarderen de smaak en kwaliteit minder dan dat van vlees.  

Misverstanden over flexitariërs

Er zijn volgens Dagevos veel misverstanden over flexitariërs. “Het idee heerst dat mensen in het oosten stug doorgaan met het eten van vlees, terwijl in de Randstad vrouwen bij vegetarische restaurantjes eten. In werkelijkheid zijn de demografische en regionale verschillen in vleesconsumptie minimaal.” Jezelf vleesminderaar noemen blijkt minder ‘hip’. 13% van de ondervraagden bestempelt zichzelf als vleesminderaar. De identificatiefactor is laag. Wel is het aantal mensen dat zich flexitariër noemt toegenomen. 77,1% van de Nederlanders wil minimaal 1 dag in de week geen vlees eten. 

Verantwoord en gezond eten 

De redenen die mensen opgeven om minder vlees te eten variëren: van dierenwelzijn, tot gezondheid en de impact op het milieu. Het eten van vlees past goed in een verantwoord en gezond eetpatroon. Zo heeft de vleessector een essentiële rol in de circulaire economie, en heeft vlees in verhouding tot plantaardige producten een hoge voedingswaarde. Daarnaast werkt de sector er hard aan om circulair en energieneutraal te worden. Zo nam tussen 1990 en 2012 de CO2 uitstoot van de verschillende sectoren tot wel 58% af en is voorspeld dat dit in 2050 nogmaals gehalveerd kan worden. 

Dus na die ene maaltijd met een erwtenburger, mag je zeker genieten van een echt stukje kwaliteitsvlees.  Het eten van vlees past namelijk steeds beter in een verantwoord en gezond eetpatroon!

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}