Een decennium geleden dook voor het eerst het woord ‘flexitariër’ op. Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan Wageningen Universiteit, blikte in het NRC terug op een tienjarig onderzoek naar flexitariërs en vleesconsumptie in Nederland: “De grote massa houdt vast aan het bestaande patroon van vleesconsumptie. 58,3% van de ondervraagden geeft aan in het afgelopen jaar niets aan de eigen vleesconsumptie te hebben veranderd en evenmin van plan te zijn het komende jaar de consumptie van vlees te minderen.”
“Mensen hebben waarschijnlijk de neiging hun dagje zonder vlees te compenseren”, verklaart Dagevos. Ook is er weinig waardering voor vleesvervangers; consumenten waarderen de smaak en kwaliteit minder dan dat van vlees.
Misverstanden over flexitariërs
Er zijn volgens Dagevos veel misverstanden over flexitariërs. “Het idee heerst dat mensen in het oosten stug doorgaan met het eten van vlees, terwijl in de Randstad vrouwen bij vegetarische restaurantjes eten. In werkelijkheid zijn de demografische en regionale verschillen in vleesconsumptie minimaal.” Jezelf vleesminderaar noemen blijkt minder ‘hip’. 13% van de ondervraagden bestempelt zichzelf als vleesminderaar. De identificatiefactor is laag. Wel is het aantal mensen dat zich flexitariër noemt toegenomen. 77,1% van de Nederlanders wil minimaal 1 dag in de week geen vlees eten.
Verantwoord en gezond eten
De redenen die mensen opgeven om minder vlees te eten variëren: van dierenwelzijn, tot gezondheid en de impact op het milieu. Het eten van vlees past goed in een verantwoord en gezond eetpatroon. Zo heeft de vleessector een essentiële rol in de circulaire economie, en heeft vlees in verhouding tot plantaardige producten een hoge voedingswaarde. Daarnaast werkt de sector er hard aan om circulair en energieneutraal te worden. Zo nam tussen 1990 en 2012 de CO2 uitstoot van de verschillende sectoren tot wel 58% af en is voorspeld dat dit in 2050 nogmaals gehalveerd kan worden.
Dus na die ene maaltijd met een erwtenburger, mag je zeker genieten van een echt stukje kwaliteitsvlees. Het eten van vlees past namelijk steeds beter in een verantwoord en gezond eetpatroon!