In de zoektocht naar voedselzekerheid moeten we onze dogma’s, vooroordelen en mythes overboord durven gooien. Zo wordt de biologische productie volgens de Wageningse oud-hoogleraar Rabbinge vaak gezien als het summum van duurzame productie, maar dat beeld klopt niet.
Rabbinge heeft becijferd dat voor biologisch 60x meer landbouwgrond nodig is dan bij de gangbare landbouw om evenveel voedsel te produceren. ‘ Uiteindelijk is biologisch een luxe product, zoals aardbeien eten in de winter. We hebben het niet nodig om de duurzaamheid van ons voedselsysteem te verhogen. We zullen er zeker de wereld niet mee redden”, aldus Rabbinge.
Voor de inzet van biobrandstoffen is Rabbinge evenmin mals: ‘Biobrandstoffen zijn niet efficiënt en ze nemen de plaats in van voedselproductie. Europa zit er met deze wetgeving totaal naast’.
Verder hekelt de toonaangevende wetenschapper de algemene houding tegenover ggo’s: ‘ Voor voeding en landbouw worden ggo’s in de ban gedaan, maar in de medische wereld zijn ze wijd verspreid. We mogen ze niet op voorhand uitsluiten in onze voortdurende zoektocht naar voedselzekerheid.’
Tenslotte ziet Rabbinge heil in grondloze landbouw: ‘Het kan een waardevolle manier zijn om voedsel te produceren.” Ook stadslandbouw heeft potentie: ‘ Overal staan er kantoorgebouwen leeg. Waarom gebruiken we die niet voor de productie van voedsel?
Bron: VILT
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in onze thema’s zoals duurzaamheid veehouderij, marktconceptenof GMO.