Liggen er in de toekomst algen in de voerbakken van het vee? Deze veelbelovende en duurzame veevoeding bevat volgens analisten veel eiwitten en vormt een basis voor meer omega 3 in bepaalde producten. Het lijkt er verder op, dat jongvee, zoals lammeren en biggen, er beter door groeit.
De verwerking van algen in veevoeding is mogelijk niet het eerste waar producenten van diervoeders aan denken. Toch lijkt het groene goedje zeer geschikt.
Uit analyses (WUR) blijkt, dat het als veevoeding zorgt voor een betere kwaliteit van ei, melk en mogelijk ook van vlees. Biggen, vleeskuikens en lammeren zouden er beter door groeien.
‘Algen bevatten eiwitten en zijn daarom een interessant alternatief voor soja, dat vaak uit Zuid-Amerika moet komen. Het is mogelijk om in Nederland algen te produceren, maar dat is nog te duur om te concurreren met soja’, zegt een expert van de WUR.
De Wageningen Universiteit analyseerde samen met de diervoedersector (Nevedi) en de stichting Natuur en Milieu diverse publicaties. Ook ontwikkelden de onderzoekers een ‘algenkansenkaart’. In een begeleidend rapport staat welke mogelijkheden algen hebben voor diervoeders.