Varkenshaas in bladerdeeg met een champignon (truffel) saus is een klassieker in huize Linda. Ik ben opgegroeid met de combinatie van deze smaken. Mijn vader (gepensioneerd slager) maakte dit vlees recept vroeger regelmatig. Ik geef er mijn eigen draai aan door de champignon saus te pimpen met truffel salsa. Dit is een optie, dus kijk gewoon wat bij je past. Succes verzekerd met de bladerdeeg pakketjes en ze staan altijd feestelijk op tafel.
Een stressvrije kerst is wel zo fijn. Een experimenteel recept uitproberen bewaar ik liever voor een andere keer. Op een of andere manier hangt er meer druk op het kerstdiner dan bij een andere etentje. Voor mij staat met kerst gezelligheid en genieten voorop.
Varkenshaas in bladerdeeg met een champignon (truffel) saus
recept voor 4 stuks
Recept voor 4 stuks
- 4 plakjes bladerdeeg
- 300 gram varkenshaas op kamertemperatuur
- klont roomboter
- snufje zout en peper
- 1 ei
- 1 ui
- 250 gram kastanje champignons of een speciale herfst melange
- 250 gram champignon bouillon (of andere bouillon naar keuze)
- flinke eetlepel bloem
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes (+ extra voor decoratie)
- 2/3 theelepels truffel salsa naar smaak
Stappen om varkenshaas in bladerdeeg met een champignonsaus te maken
- Ontdooi de 4 plakjes bladerdeeg volgens de gebruiksaanwijzing.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Snijd de varkenshaas in plakken van 1 cm. Verwarm een koekenpan met een klont boter en bak de varkenshaas om en om in 3 minuten aan. Haal het vlees uit de pan en dep deze droog met keukenpapier. Breng op smaak met een snufje zout en peper. Leg op elk plakje bladerdeeg een paar plakjes varkenshaas. Snijd eventuele grote stukken doormidden. Vouw de punten naar elkaar toe. Klop een eitje los en smeer met een kwast over de bladerdeeg pakketjes. Bak in 15-20 minuten goudbruin in de oven.
- Ondertussen maak je de champignonsaus. Snij de ui in stukjes. Maak de champignons schoon en snijd in plakken. Bak de ui 3 minuten in het vet van het vlees, voeg de champignons toe en bak in 5 minuten gaar. Voeg de bloem toe en bak even aan. Roer de hete bouillon erdoor. Breng de saus aan de kook en zet vervolgens het vuur lager. Voeg eventueel truffel salsa toe. Laat de saus pruttelen terwijl de varkenshaas in de oven gaart. Mocht de saus te dun zijn, voeg dan extra bloem toe.
- Serveer de varkenshaas in bladerdeeg met de champignonsaus. Strooi er bij het serveren extra verse tijm over.
Voorbereiding voor kerst: persoonlijk vind ik de varkenshaas in bladerdeeg het smakelijkst als je het ter plekke bereid. Dit gerecht kost je 20 tot 30 minuten maximaal. Zorg dan dat je het snijwerk van het vlees en de groente alvast gedaan hebt.
Liever de dag voor kerst voorbereiden? Bak de varkenshaas even aan. Haal het vlees uit de pan, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Maak de champignonsaus en zet koel tot gebruik. Vlak voor het diner ontdooi je het bladerdeeg en vul je dit met varkenshaas en strijk het eimengsel over het deeg. Bak in 20 minuten goudbruin in de oven. Ondertussen verwarm je de champignonsaus.
Tip: in iedere supermarkt kun je tegenwoordig truffel salsa (of tapenade) vinden. Al vind ik de truffel salsa van Foodelicious het lekkerst. De rest van de truffel salsa bewaar je onder een laagje olie in de koelkast of kun je invriezen in een ijsklontjesvorm.