Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Transitievlees

22-11-2019

door Ubel

‘Wij leven in een scharniertijd, de overgang naar een nieuwe werkelijkheid. In dit tijdsgewricht waarin alles schuift, draait en keert, raakt ook ons eten en drinken in de overgang.

Scharnieren wij van dierlijke naar plantaardige consumptie? Misschien. Als we over twintig, dertig jaar terug kijken, zullen we pas goed onder woorden kunnen brengen hoe we onze tijd moeten duiden. Ben je zelf onderdeel van het schuiven, draaien en keren, dan is het immers lastig van een afstand toe te kijken hoe alles zicht ontwikkelt.

Vrouwenkracht

Enfin. Iedereen voelt aan den lijve dat er van alles scharniert. De wereldmacht verhuist van de VS naar China. De handel verschuift van winkels naar webshops. Koken transformeert naar Thuisbezorgd. Samen TV kijken wordt solo bingewatchen. Mannenmacht wordt vrouwenkracht. Fossiele energie wordt ingeruild voor natuurkracht. De brandstofmotor wordt een accumotor. En ja. Als de schijn niet bedriegt, leven we óók in de scharniertijd tussen dierlijke en plantaardig calorie-inname.

Vlees noch plant

Begrippen als “hybride” en “transitie” zijn nauw verbonden met onze scharniertijd. Zo komt in de vleesbranche, ook op deze website, steeds vaker het begrip “hybride vlees” voorbij. Hybride vlees; oneerbiedig gezegd is dat vlees noch plant. Veel vleesproducenten kijken naar mogelijkheden om vlees plant-aardiger te maken. Vooral bij gehaktproducten is dit relatief eenvoudig. Hybride slavinken, twijfelende worsten, gehaktstaven in transitie, hamburgers in de overgang en scharnierende gehaktballen; ze zijn al volop verkrijgbaar. Alle hebben ze plantaardige neveningrediënten als groenten, peulvruchten, oesterzwammen en andere paddenstoelen. De consument proeft niet eens het verschil tussen een vol-vlezige bal en eentje met de nodige plant-aardigheden, zo schijnt het.

Gehaktbalglorie

Bij hybride gehakt ofwel transitiegehakt, moet ik denken aan het Belgische horecaconcept Balls & Glory. De formule van chef Wim Ballieu heeft bij onze zuiderburen vestigingen in zes steden. Ballieu vult zijn ballen steevast met 40 gram smeuïge vulling met een keur aan smaken. Nee, deze keuze heeft niets te maken met een transitie; het is gewoon het gevolg van een creatieve brainwave. Het is dús geen defensief product. Dit lijkt bij de transitiebal en de hybride slavink wel het geval. Trouwens, sommige volledig vegetarische slagers leggen bij het bedenken van vleesvervangers eveneens weinig creativiteit aan de dag. Maar dit terzijde. Maar wat ik maar wil zeggen is dit; veel uitdagender is het toch om, net als Ballieu, de vleesminderaars en flexitariërs te verrassen met compleet nieuwe productconcepten? Gekende verkooptoppers omturnen naar transitievlees dat vlees noch plant is; écht creatief is het niet toch? 

Cordon bleu

Hybride vleesdesign,
foto Shutterstock

Ach, hybride vlees…
Afgezien van Ballieu’s ballen, cordon bleu en heel veel andere smaakmakers, is het natuurlijk al lang een productgroep op zich. Denk maar eens aan de populairste snack des vaderlands. De frikandel. Net als bij de kroket en andere vleessnacks, is het vleesgehalte doorgaans beperkt. De frikandel en de kroket; sinds jaar en dag zijn het zeer gewilde hybride vleessnacks. De frikandel kun je zelfs vanwege het gebruik van restvlees, seperatorvlees, met wat goede wil, kwalificeren als duurzaam. Ja. Met terugwerkende kracht kun je wel zeggen, dat dé nedersnack bij uitstek een schoolvoorbeeld is van creatief hybride vleesdesign.’

Ubel Zuiderveld, foodservicewatcher

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}