Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Ich bin ein Hamburger

29-11-2017

De Nederlander eet een halve hamburger in de week. Gemiddeld natuurlijk. Elke Amerikaan eet er wekelijks minstens drie. Opgeteld zijn dat zo’n slordige 50 miljard burgersandwiches in een jaar. 50 miljard burgers. Die kun je als president van de USA natuurlijk niet negeren.

In Nederland hebben wij geen burgerpresident. Wij hebben een frikandellenpremier. Minister-president Mark Rutte werkte voor een snackfabrikant. Als directeur personele zaken. Hij vroeg sollicitanten of ze wisten hoeveel frikandellen Nederland jaarlijks eet. Hadden ze geen idee? “Meer dan 600 miljoen. Gaaf hè?” zei hij dan. Ik zag Rutte nooit openbaar een frikandel verorberen. Wel een Groningse eierbal.

Burger Barack

In de VS komt de president er niet onderuit om zijn liefde voor de burger te belijden. Barack Obama had daar geen moeite mee. Hij was een groot liefhebber. Obama dreef regelmatig zijn bodyguards tot wanhoop door onverwacht, buiten het protocol om, een hamburger te scoren. Five Guys, binnenkort present in ons land, is Baracks favoriete burgerbakker. Obama’s voorganger Bill Clinton was gek op pittig gekruide cheeseburgers. Bill is tegenwoordig trouwens overtuigd veganist. Clinton’s tijdgenoten vader en zoon Bush toonden niet dat ze veel liefde voelden voor de burger. Wel had George Bush junior een stiekem smaakgenoegen. Hij at graag een pizza Margherita met daar bovenop alle ingrediënten van een cheeseburger sandwich.

Een echte burgerpresident was daarentegen Richard Nixon. Zijn broer Don had in Californië een keten van burgerjoints onder de naam Nixon’s. Richard zelf was dikke maatjes met Ray Kroc, de grote man van McDonald’s. Gefluisterd werd dat Kroc het met een flinke donatie aan Nixons campagne gedaan kreeg dat het minimumloon voor tieners flink omlaag ging.  Maar enfin. Dat is lang geleden allemaal.

Rondborstige burgers

Terug naar onze tijd. Met de hamburgerliefde van de huidige president zit het wel toupet. The Donald eet ze graag. En hij verkoopt ze. In de Trump Tower eet je voor 13 dollar de Trump Café Burger. Ingrediënten: cheddarkaas, bacon, sla, tomaat en huisgemaakte augurkstukjes. Het sausrecept is top secret en dus feitelijk nu staatsgeheim. Overigens, Trump wilde een hamburgertycoon in zijn kabinet opnemen. Andrew Puzder zou, als hij zich niet last minute had teruggetrokken, de minister van werkgelegenheid zijn geworden. Puzder was jarenlang topman van de grote burgerketens Carl’s Jr en Hardee’s. Blijkens de reclames die hij bedacht, smult Puzder van rondborstige vrouwelijke modellen die in bikini sappige hamburgers verschalken. Ze knoeien wel een beetje, maar kijken daar toch verleidelijk bij.

Ach. Nu moet ik zomaar ineens denken aan John F. Kennedy. Een paar maanden voordat hij werd vermoord, hield deze Amerikaanse president een toespraak in de verscheurde stad Berlijn. Hij sprak zijn morele steun uit met de legendarische woorden “Ich bin ein Berliner”. Ik vind de keuze voor een andere Duitse stad voor Amerikaanse presidenten eerlijk gezegd passender.

Foto: Trump Tower Burger, PR-foto Hudson Bar & Kitchen

* Ubel Zuiderveld is foodservicewatcher. Hij volgt sinds 1991 de bewegingen en trends van de consumptie van eten en drinken buitenshuis.

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}