Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Hamburgers proef je met je oren

27-08-2018

Lust jij ‘n blauwe biefstuk? Ja, proeven, dat doe je met je ogen. Maar zelfs met je oren en je handen. Is het toeval dat er een knapperige augurk tussen jouw burgersandwich zit? Is de hamburger één van ’s werelds populairste gerechten, juist omdat je hem met je blote handen eet?

Gastrofysica. Dat is de naam van de relatief nieuwe wetenschap die vrijwel alle facetten van onze “zintuigelijke eetbeleving” bestudeert. Charles Spence, professor in Oxford, is één van de gastrofysische pioniers. Hij schreef een bestseller over zijn vakgebied.

Gaat het om eetbeleving met onze ogen, dan is de hamburger een aansprekend voorbeeld. Voorheen domineerden foto’s van hamburgers in fastfooddoosjes of op fantasieloze borden het beeld. Tegenwoordig wordt visueel de toon gezet door burgersandwiches omgeven met robuuste broodjes tentoon te stellen op vetvrij papier en een ambachtelijk ogende houten snijplank. Dat vindt het oog een stuk lekkerder.

Het verhaal

Zo zijn er heel veel aspecten die invloed hebben op onze smaakbeleving. De vorm van het bestek of het servies, geluiden… Van alles en nog wat mist zijn effect niet op de ervaring van smaak. Zoals kleur. Proefpersonen kregen biefstuk geserveerd in een slecht verlichte omgeving. Ze aten er dapper van. Tijdens het eten werd de ruimte langzaam steeds beter verlicht. Hierdoor zagen de proefpersonen ineens dat hun biefstuk blauw was. Sommige proefpersonen werden hierop overvallen door misselijkheid. Ze spoedden zich naar het toilet. Uit onderzoek blijkt dat geel licht de eetlust bevordert, terwijl rood en blauw licht een tegengestelde werking hebben.

Heden ten dage is ons voedsel omgeven met verhalen over de herkomst en de bereiding. “Het verhaal is belangrijk,” doceren deskundigen. Dit wordt bevestigd door onderzoek. In de VS schotelden onderzoekers proefpersonen, allemaal studenten, hetzelfde vlees voor. Maar ze vertelden er verschillende verhalen bij. Na afloop bleek dat als werd verteld dat het vlees uit de bio-industrie kwam, de studenten het ervoeren als “onaangenamer, vetter en zouter”. Ze aten bij dit verhaal bovendien minder van hetzelfde vlees dat ze kregen voorgeschoteld.

Proeven met je oren

Het boek van Spence serveert een keur aan dit soort wetenschappelijke bevindingen. Het lijkt erop dat alles beter smaakt als het eten zoveel mogelijk zintuigen prikkelt. “Is het toeval dat één van de populairste gerechten ter wereld, de hamburger, meestal zonder bestek gegeten wordt?” Heel veel gerechten, stelt Spence vast, smaken lekkerder als je ze met de handen eet.

Knapperige ingrediënten stimuleren de zintuiglijke beleving eveneens. Ze zorgen er immers voor dat er voor jouw oren wat te beleven valt. “Dat verklaart waarschijnlijk de frequente aanwezigheid van augurken en bindsla in een hamburger: ze voegen een akoestische dimensie bij waardoor je meer van je burger geniet.” Aldus Spence.

Ja, onze tong is altijd een beetje overschat. De rol van de tong is veel beperkter dan altijd is aangenomen. Uit gastrofysisch onderzoek blijkt dat vooral de neusholtes, zowel de neus zelf als de inwendige holtes, belangrijk zijn voor de beleving van smaak. Knijp je neus maar eens dicht als je vlees eet. Dan, of als je neusverkouden bent, proef je een stuk minder.

Foto: Shutterstock/ViChizh

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}