Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Een ongezouten mening

15-11-2017

Ik sta in de keuken en het aanrecht is bezaaid met potten en pannen, groenten, kruiden en allerlei andere ingrediënten voor een heerlijke avondmaaltijd. En de geur van gebraden vlees vult onze keuken. Op dat moment komt onze hongerige puberzoon binnenstormen. ‘Wat ruikt het hier lekker mam’ zegt hij enthousiast. Ik moet lachen, want dat roept hij nooit als ik een heerlijke groenteschotel klaarmaak. Dat wordt dus lekker smullen voor hem vanavond.

Aangestoken door zijn enthousiasme stort ik me ook vol overgave op het dekken van de tafel. Mooie servetten, gezellige kaarsjes, ik trek alles uit de kast. Jammer dat manlief bij de eerste hap al met zijn ongezouten mening komt: ‘Het vlees smaakt nergens naar’. Geïrriteerd vraag ik me hardop af of ik daar zo mijn best voor heb gedaan…

Ik weet natuurlijk wel hoe het komt. Ik wil graag dat ons eten lekker én gezond is. Daarom had ik geen zout op het vlees gedaan, want te veel zout kan de bloeddruk verhogen. Ons lichaam heeft zout nodig, maar te veel is niet goed.

Dat zout als smaakmaker ontbrak, verklaart dus de reactie van mijn man. Ik leg hem uit dat we te veel zout eten. Ongeveer 80% krijgen we binnen via bewerkte producten, zoals soep uit blik, brood of kaas. Het zit erin voor de smaak, maar zout is ook nodig voor de bereiding, de houdbaarheid of de structuur van deze producten. Zo maar zout weglaten is dus geen optie. Gelukkig werkt de industrie hard om het zoutgehalte terug te dringen. Vleeswaren bevatten bijvoorbeeld al ruim 20% minder zout dan een aantal jaren geleden. Dat gaat de goede kant op!

Maar goed, terug naar mijn eettafel. Terwijl onze zoon wel met smaak zijn maaltijd verorbert, zeg ik tegen mijn man, die nog steeds wat mismoedig naar zijn bord kijkt: ‘Kwestie van wennen, joh!’. Maar misschien heb ik wel een té grote stap heb genomen door in één keer helemaal geen zout meer te gebruiken. Ook de industrie doet dit stapje voor stapje, zodat mensen aan de smaak kunnen wennen en de producten ook met minder zout lekker blijven vinden. Mijn irritatie is inmiddels verdwenen en ik realiseer me dat ik met kleine stappen in de goede richting mijn doel wel bereik. Misschien dat de ongezouten mening van mijn man volgende keer ook iets minder kan?

Marianne Smeets
Marianne Smeets

Marianne Smeets-Peeters is een Voedingswetenschapper met passie voor communicatie. Haar focus ligt op het snijvlak van voeding, gezondheid en communicatie. Bij Marianne ben je aan het juiste adres voor een heldere, wetenschappelijk onderbouwde teksten over voeding en gezondheid.

Overzicht van Marianne Smeets

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}