Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Dudefood dinsdag: wrap van bavette met een bite

06-07-2017

De zomer blijft toch de mooiste tijd van het jaar. Nietwaar mannen? Lekker buiten spelen met de barbecue en grote stukken vlees schroeien onder het genot van een koud flesje bier. Wat nou wel leuk zou zijn, is wanneer je eens een ander stukje vlees dan het geijkte sateetje, of grillworstje op die kolenkit gooit.

Pak bijvoorbeeld eens een mooi stuk rund dat je perfect bakt en dan prachtig dun snijdt (wanneer je indruk wilt maken, zeg je dat dun snijden ‘trancheren’ heet). En wanneer je dan nog meer indruk op je gabbers wilt maken, serveer je een stuk vlees dat niet iedereen zomaar meeneemt uit de winkel. Bavette bijvoorbeeld. U zegt? Bavette. Je hoorde het goed.

De Hollandse naam voor dit mooie stuk rundvlees is vanglap, maar bavette klinkt natuurlijk meteen al een stuk sjieker. Bavette is het stuk van het rund dat vlak voor de achterpoot zit (tussen de bil en de borst). Die achterpoot beweegt (en de borst van de koe trouwens ook), dus moet het vlees daar werken. Daar wordt het wat steviger door, maar krijgt het ook direct veel meer smaak.

Herwaardering?

Ondanks die prachtige smaak verdween de bavette vaak in de ossenworst of tartaar en dat is best zonde! Sterker nog, de vanglap wordt nog steeds versneden in gehakt of hacheevlees. Yep, dit mooie en smaakvolle stukje vlees is een behoorlijke tijd verguist geweest, maar maakt nu weer langzaam een opmars in de categorie populaire vleesjes. Zelf doe ik regelmatig ideeën op om met wat minder gebruikelijke stukken vlees te werken op vlees.nl. Hier vind ik goede tips om dat vlees dan perfect te bereiden. Zo ook voor de bavette. Reden genoeg om zelf ook een mooi stuk bavette ‘au naturel’ te gaan beleven. Zorg er dan wel voor dat je de bavette van het juiste rund (vleeskoe) hebt, want niet van ieder type koe krijg je de meest smaakvolle bavette.

Vlees met een bite

Een goed gebakken bavette heeft naast wat peper en zout eigenlijk niet veel extra nodig. Wanneer je het ‘op de draad’ snijdt, is het smaakvol vlees met een verrassende bite. En welke dude vindt dat nu erg? Ik noem dat vlees eten zoals het bedoeld is. Vandaag doe ik gewoon lekker gek en maak tacowraps met dit heerlijke vlees. Natuurlijk met een huisgemaakte chimichurri saus. In mijn optiek één van de weinige sauzen die dit stukje ondergewaardeerd vlees eer aan doet.

Wrap van bavette met een bite

Tacowraps gevuld met groente en heerlijke plakjes bavette. Schrik niet van de ingrediëntenlijst, want je wraps heb je in 10 minuten klaar

Ingrediënten:

Voor de chimichurri:

  • Bosje verse tijm (hiervan alleen de blaadjes gebruiken)
  • Bosje oregano
  • Bosje platte peterselie
  • 2 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes gebruiken)
  • Bosje bieslook
  • 1 el chilivlokken
  • 1 tl mosterd
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 el rode wijnazijn
  • Ongeveer 100 ml goede olijfolie

Voor de wraps:

  • stuk bavette van ongeveer 500 gram
  • 4 tacowraps
  • 4 gerookte paprika’s, in dunne reepjes gesneden
  • 2 tomaten, in dunne plakjes gesneden
  • 50 gr rucola

Bereiding:

Om de chimichurrisaus te maken:

  1. Gooi alle ingrediënten behalve de olie in de blender of staafmixer en even kort blitzen tot het een dikke puree is.
  2. Hierna olijfolie toevoegen tot je een dikke, rijke saus hebt.
  3. Peper, zout naar smaak toevoegen.

En klaar is je chimmichurri

De Bavette bereiden:
Het is het lekkerst om de bavette op de barbecue te bereiden. Voor de bereidingstijd heb ik de instructies op vlees.nl gevolgd en hiermee kreeg ik de bavette perfect rosé gebakken. Je kunt de bavette ook in de koekenpan bakken en dan op de volgende manier:

  1. Verhit olie in een goede koekenpan en bak vervolgens de bavette twee minuten op iedere kant
  2. Laat hierna de bavette nog vier minuten op laag vuur wat doorgaren en keer het vlees nog een keer na twee minuten
  3. Laat hierna het vlees in aluminiumfolie verpakt nog een minuut of zes rusten
  4. Snij dunne plakjes van de bavette (op de draad snijden, he? Anders moet je zo hard kauwen)

Wraps bouwen:

  1. Neem een tacowrap en beleg deze met de rucola, paprikareepjes en plakjes tomaat. Leg hierop wat plakjes bavette en lepel er een lekkere portie chimmichurri saus overheen.
  2. Rol de wrap op en je hebt een heerlijke fingerfood wrap van vangvlees.

Eet smakelijk!

Tom Gerrets
Tom Gerrets

Tom Gerrets is mede-eigenaar van Simone’s Kitchen. Een foodblog met inmiddels 75.000 unieke bezoekers per maand. Sinds november 2014 brengen Tom en zijn vrouw smaak in de keuken met de heerlijkste recepten en inspirerende blogs!

Overzicht van Tom Gerrets

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}