Over heel 2017 hebben de GGD en de NVWA 666 gevallen geregistreerd van voedselinfecties en –vergiftigingen, waarbij 2.995 mensen ziek werden.
In 2016 lag dat aantal nog op 594 uitbraken met 2731 zieken. Het is niet duidelijk of het aantal uitbraken toeneemt of dat er meer wordt gemeld. Net als in voorgaande jaren blijft norovirus de belangrijkste veroorzaker van geregistreerde voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door de bacteriën Salmonella en Campylobacter.
Mensen kunnen ziek worden van voedsel. Als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, is dat een ´voedselgerelateerde infectie´. Een deel van de infecties is te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.
Norovirus, Salmonella en Campylobacter
Het gemiddelde aantal zieken per uitbraak is constant met zo´n 4,5 zieken per uitbraak in 2015-2017. Bij 45 uitbraken werd de meest waarschijnlijke ziekteverwekker gemeld ten opzichte van 50 uitbraken in 2016. De 3 meest aangetroffen ziekteverwekkers zijn ongewijzigd: norovirus, Salmonella en Campylobacter. In 2017 werden 2 uitbraken met histamine-intoxicatie gemeld.
Analyse
De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron te herleiden. Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.
bron: RIVM
Reactie Vlees.nl
Lees voor algemene achtergrondinformatie ons thema Vlees en Gezondheid
Verder hebben tips voor goed hygienisch werken.