De vleesconsumptie in Nederland zit ‘gewoon’ weer in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de WUR met een toelichting, dat de ‘eetculturele standaard’ in Nederland is, dat vlees eten ‘normaal, noodzakelijk, logisch en lekker’ is’.
Het ‘verbruik’ van vlees per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2018 iets meer dan 77 kg. De term ‘verbruik’ betekent overigens het (bruto) karkasgewicht; de netto vleesconsumptie ligt dat in de regel op ongeveer de helft. De cijfers zijn van de WUR, die de vleesconsumptie op verzoek van Wakker Dier periodiek in beeld brengt.
De hoeveelheid ligt volgens de WUR ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017. De ombuiging uit een dip, die enkele jaren geleden is ingezet, zet door. De groei is het sterkst bij kip en in mindere mate bij varkens- en rundvlees. De cijfers voor kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees blijven gelijk aan eerdere jaren.
Bijna de helft van de consumptie is varkensvlees. Kip en rundvlees vormen samen ongeveer de andere helft.
Als verklaring voor het herstel, zegt de WUR alleen maar te kunnen speculeren. Daarbij denken de onderzoekers aan de prijzen van vlees (aanbiedingen), de verbeteringen in de inkomens van mensen, een lang ‘barbecueseizoen’ tot en met groei in de horeca en meer toeristen. Daarvoor zouden de onderzoekers uiteraard graag meer onderzoek doen.
Bron: WUR
Vlees.nl
Vlees,nl herkent de trend en is niet verbaasd of onthutst, zoals de teleurgestelde opdrachtgevers.
Vlees.nl gaat er vanuit, dat verklaringen voor het herstel zitten in een combinatie van genoemde factoren plus een dosis gezond verstand bij de meeste consumenten, die zich niet van de wijs laten brengen door het arsenaal aan inspanningen door allerhande instanties, NGO’s, media, bloggers en anderen, die het minderen in allerlei (hoge) toonaarden propageren.
Vlees.nl merkt tenslotte op, dat het (bewust) communiceren van de vleesconsumptie in het (bruto) karkasgewicht een (dubbel) hoog cijfer laat zien. Dat lijkt dan heel veel, terwijl de werkelijke (netto) consumptie op slechts ongeveer de helft ligt. Met die werkelijke hoeveelheden past vlees gewoon prima in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon, met ook voldoende beweging. Lees ook onze rubriek ‘Gezonde Voeding‘
P.S.
Die andere helft van dat karkas vindt overigens een duurzame bestemming in vele tientallen (bij)producten: van pet-food, non-food (leer, cosmetica, lijm e.a.) tot en met brandstof.