“De verhalen over vlees eten worden overdreven. Vlees past wel degelijk in een gevarieerd en gezond dieet. Het is een belangrijke bron van vitamine B12, meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamine D3 en eiwitten. Dat zijn stoffen die iemand ook uit andere voedingsmiddelen kan halen, maar niet zo makkelijk in een voldoende mate.” Dat stelt dr. Aalt Bast, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Maastricht in de Volkskrant. Hij benadrukt dat vlees bijzondere bouwstoffen bevat zoals heemijzer, een vorm van ijzer die makkelijk door het menselijk lichaam wordt opgenomen.
Bast stoort zich aan de manier waarop vleesconsumptie in relatie wordt gebracht met gezondheidsrisico’s. Zo is het gebruik van nitriet, groeihormonen en antibiotica strak gereguleerd in Nederland. “Nitriet, dat zorgt dat vlees een rode kleur houdt, is helemaal niet zo schadelijk als gedacht. Het heeft zelfs een gunstig effect op de bloeddruk.”
De hoogleraar heeft ook moeite met het bestempelen van bewerkt vlees als ‘kankerverwekkend‘ en rood vlees als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Volgens hem zijn de risico’s die in de Amerikaanse studies zijn gevonden erg klein. “Ze zijn vergelijkbaar met het verhoogde risico op dikke darmkanker als je 14 tot 20 uur tv kijkt per week. In Europa zijn zelfs helemaal geen risico’s hard gemaakt.” Waar consumenten met vlees volgens Bast wel alert op moeten zijn, is de bereiding. Zodra het vlees verbrandt, op hele hoge temperaturen wordt bereid of op open vuur komen er kankerverwekkende stoffen vrij.
Bron: www.foodholland.nl en www.volkskrant.nl
Vlees.nl
Het platform Vlees.nl biedt veel nuttige en goed gedocumenteerde achtergrondinformatie over de (hoge) voedingswaarde van vlees:
lees onze rubrieken met achtergrondinformatie en oordeel zelf.