Nederlandse runderslachterijen werken er elke dag hard aan om aspecten rond het dierenwelzijn op orde te hebben en zorgvuldig te slachten. Dat zegt de branchevereniging voor de Nederlandse vleessector (COV) naar aanleiding van onaangenaam beeldmateriaal uit (opnieuw) een Belgische slachterij, dit maal met betrekking tot vleesrunderen.
De leden van de COV produceren hun vlees(producten) binnen ketenkwaliteitssystemen met onafhankelijke controles door certificerende instanties. De ondernemingen werken met welfare-officers met een speciale opleiding van de Universiteit van Bristol; overige medewerkers zijn eveneens specifiek getraind op het werken en rustig houden van de dieren. Zodoende worden in Nederland runderen ook goed gefixeerd alvorens te worden verdoofd en geslacht.
De COV wijst erop, dat Nederlandse slachterijen onder een wettelijk, permanent aanwezig toezicht staan van de NVWA. Dat intensieve toezicht heeft recentelijk geleid tot een rapportage met monitoringsresultaten over de afgelopen drie jaar. In dat kader hebben de Nederlandse roodvleesslachterijen uitstekende rapportcijfers gekregen over hun bedrijfsvoering, waarbij is inbegrepen de zorgvuldige omgang met de dieren voorafgaand aan en rond de feitelijke slacht.
Nederlandse slachterijen hebben verder eigen camera’s om bedrijfsprocessen te monitoren en de kwaliteit daarvan te helpen waarborgen. Met de toezichthouder NVWA zijn er afspraken om beelden van bedrijfsprocessen te kunnen bekijken en mee te kunnen laten nemen in beoordeling.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in het thema slacht & verwerking en in het bijzonder in onze bijdrage over het slachtproces.