De VVD Kamerleden Lodders en Ziengs willen dat plantaardige producten niet langer worden aangeduid met benamingen, die verwijzen naar vlees, zoals worst of schnitzel. De Kamerleden stellen dat deze benamingen misleidend kunnen zijn voor consumenten, die wellicht toch iets van vlees verwachten. Het kabinet zou het vraagstuk bovendien op Europees niveau moeten agenderen.
De kamerleden volgen hiermee de oproep van de Duitse minister Schmidt van Landbouw, die het gebruik van vleesaanduidingen voor producten zonder vlees wil verbieden. Volgens Schmidt (en de VVD-kamerleden) zijn productnamen als ‘vegetarische schnitzel’ en ‘veganistische worst’ misleidend. Die producenten moeten hun eigen productnamen maar bedenken en niet de schijn willen wekken alsof het vlees is. Schmidt wil een duidelijker etikettering van producten, die claimen vlees te kunnen vervangen, maar het niet zijn.
Door de Kamervragen in ons land wordt het onderwerp van de ‘vlees-noch-vis burgers’ (ook) in Nederland op de sociale media, zoals twitter (#schnitzelgate), breed uitgemeten en zijn de meningen flink verdeeld.
Reactie Vlees.nl
Vlees.nl vindt dat consumenten goed voorgelicht moeten worden over producten en de ingrediënten daarvan, zoals de warenwet en regels rond etikettering ook voorschrijven. In het belang van heldere communicatie naar de consument en het voorkomen van misleiding dient het gebruik van specifieke vleesbenamingen, zoals hamburger, schnitsel of worst, behouden te blijven voor producten met dierlijke grondstoffen, ofwel vlees.
Algemene achtergrondinformatie leest u in ons thema etikettering.