Insecten hebben als alternatieve eiwitbron alleen een toekomst als ze onzichtbaar in het voedingsmiddel verwerkt zijn. Consumenten zien niets in het eten van zichtbare insecten.
Productvoorlichtster Patricia Stevens organiseert proeverijen en workshops en reist met een food-truck langs festivals af. Zij merkt dat consumenten best nieuwsgierig zijn, maar dat er een hoge, mentale drempel is en dat mensen de insecten niet moeten zien. ‘Als de insecten onzichtbaar in het voedingsmiddel zijn verwerkt, is de drempel lager’.
Een insectenkweker uit Kessel (Limburg) deelt de ervaring dat er hooguit een toekomst is voor de verwerking, maar niet voor het eten van losse insekten. Het bedrijf richt zich vooral op het maken van insecteneiwit voor pasta’s, soepen en kroketten.”
Ook bij de groothandel (Sligro) zien ze geen toekomst in de consumptie van zichtbare insecten. Woordvoerder Jansen: ‘Er is geen behoefte aan, er is ook geen noodzaak. Eiwitten uit insecten die verwerkt worden in producten, kunnen in de toekomst wel een alternatief zijn.’
Een Belgische voedingsmiddelenproducent maakt sinds enkele jaren ballen, burgers en crisps waarin insecten duidelijk zichtbaar verwerkt zijn: ‘Na de eerste hype, met veel aandacht van de media, zagen we een dip, maar de stijgende lijn is weer ingezet, onder andere door meer afzet in Nederland.’