Consumenten hechten bij het kopen van varkensvlees waarde aan informatie over het bedrijf waar de varkens gehouden zijn, én zijn bereid extra te betalen voor informatie hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Ruim de helft van de Nederlandse consumenten kiest producten met herkomstinformatie én een meerprijs. Dit is onderzocht voor gehakt, ribkarbonade en varkenshaas. Dit mag zo’n 13 cent per kilo meer kosten, wat ongeveer gelijk staat aan de kosten om de herkomst naar individuele bedrijven te kunnen garanderen. Consumenten vinden vooral informatie over welzijn en gezondheid belangrijk. Informatie over herkomst en milieu scoren lager. Consumenten hebben minder interesse in het transport of de slacht.
Op plek van aankoop
De herkomstinformatie kan het best op het product of op de plek van aankoop worden gecommuniceerd. Het werken met een QR-code of een app scoort laag. Weinig consumenten nemen de moeite om via de vermelde website informatie op te zoeken, maar waarderen wel de mogelijkheid daarvoor. Voor de consument verhoogt het winkelimago en een logo op de verpakking de bereidheid om extra te betalen.
Werken aan imago
De varkensvleesketen wil gaan werken aan een positief imago en vertrouwen bij de consument door verantwoord en zorgvuldig te werken, door de werkwijze te borgen en door consumenten pro-actief te informeren. Dit sluit aan bij een groot deel van de consumenten die vindt dat het gewoon goed geregeld moet zijn. De ketenpartijen vinden directe contacten tussen consumenten en de varkenshouders op open dagen en in zichtstallen de beste vorm om informatie over het wel en wee op varkenshouderijbedrijven en in de keten over te dragen. Het nadeel is dat het aantal consumenten dat bereikt wordt, beperkt is.
Ketenpartijen onderkennen ook de potentiële nadelen van een grotere transparantie, bijvoorbeeld dat individuele ondernemers doelwit kunnen worden van actiegroepen.
Vlees.nl
Vlees.nl voorziet al geruime tijd in de informatiebehoefte onder consumenten en heeft veel algemene achtergrondinformatie in specifieke thema’s.